П’ятниця, 12 квітня 2019 року № 29 (19676)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19676/print.php?n=41968

Цінний весняний корм для худоби

У ГОЛОДНІ післявоєнні роки говорили: «Якщо кропива відросла, голоду не буде». Насамперед з неї варили борщ. Нині, хоч і не скрутні часи, та борщ із молодої кропиви варять принаймні гурмани, яким особливо смакує специфічний аромат вітамінної страви.

Нині кропиву згодовують переважно худобі. Ще в давнину господарі підмітили, що молода кропива в годівницях сприяє несучості курей, а у свиней суттєво підвищується апетит, відтак вони швидше набирають вагу. До того ж худоба не хворіє.

Пояснюється це тим, що кропива дуже багата на білки, дубильні, мінеральні речовини.

Особливо корисно згодовувати молоду кропиву до її цвітіння. Найбільшу кормову цінність становить вид дводомної кропиви: багаторічна рослина з чотиригранним стеблом. Використовувати на корм можна як зелену масу, так і сіно та насіння рослин. Згодовувати посічену кропиву молодняку доцільно з перших днів життя. Подрібнювати зелень слід лише на один прийом, позаяк втрати вітамінів через 6 годин після скошування сягають аж 50%. Концентрація вітамінів у зеленій кропиві травневого укосу вдвічі вища від осіннього. Після цвітіння рослин використовують лише їх верхівки.

Цінним кормом для худоби є висушена кропива, і заготовляти її слід у найраніші терміни відростання. Сушать зелень пучками в затінку на протязі чи вітрі. Висушені віники зберігають у ящиках або мішках у темному приміщенні.

Згодовують суху кропиву, попередньо запаривши разом із мішанкою.