П’ятниця, 12 квітня 2019 року № 29 (19676)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19676/print.php?n=41966

Як визначити терміни садіння бульб

КОЛИ садити картоплю? Навіть досвідчені господарі іноді вагаються, визначаючись із датою посадки. Треба і зимову вологу використати, і не поспішити в холодну землю загорнути бульби. Та й травнева посуха не має завадити наростанню зеленої маси. Є над чим замислитися.

Картопля починає проростати в ґрунті, коли той прогріється всього лиш до 4ОС. Водночас такі некомфортні умови вкрай негативно позначаються на процесі проростання та фізіологічному стані паростків. Вони ніби завмирають у землі. На посаджених бульбах завчасу можуть з’явитися молоді столони з великою кількістю бульбочок: відбувається стовбуріння картоплі. В народі кажуть, що картопля осліпла — паростки «не бачать» шляху виходу з-під землі.

Строки садіння картоплі суттєво впливають на величину та якість урожаю.

Картопля починає сходити лише після прогрівання ґрунту до 8ОС і вище. Водночас швидке випаровування вологи у весняний період спонукає садити картоплю в раніші терміни. Тут слід особливо ретельно зважати на погодні умови, стан ґрунту і його температуру. Важливо також при ранньому садінні закладати бульби неглибоко, тому що поверхневий шар ґрунту прогрівається раніше і бульби не відчують браку тепла. Водночас слід пам’ятати, що у весняні дні за сонячної погоди ґрунт прогрівається досить швидко і перехід до оптимального режиму відбувається за три-шість днів.

Стримувальний чинник для посадки картоплі — й висока вологість ґрунту. Занадто вологий ґрунт може призвести до ураження бульб ризоктаніозом чи бактеріальними хворобами.

Пришвидшити проростання картоплі і знизити негативну дію низьких температур можна, якщо вдатися до яровизації, тобто передсадивного прогрівання, озеленення та пророщування бульб.

Садити картоплю найдоцільніше, коли температура ґрунту на глибині 10-12 см становить 7-8ОС. Це буває при встановленні середньодобової температури повітря вище 8ОС.