|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Цінний весняний корм для худоби У ГОЛОДНІ післявоєнні роки говорили: «Якщо кропива відросла, голоду не буде». Насамперед з неї варили борщ. Нині, хоч і не скрутні часи, та борщ із молодої кропиви варять принаймні гурмани, яким особливо смакує специфічний аромат вітамінної страви. Нині кропиву згодовують переважно худобі. Ще в давнину господарі підмітили, що молода кропива в годівницях сприяє несучості курей, а у свиней суттєво підвищується апетит, відтак вони швидше набирають вагу. До того ж худоба не хворіє. Пояснюється це тим, що кропива дуже багата на білки, дубильні, мінеральні речовини. Особливо корисно згодовувати молоду кропиву до її цвітіння. Найбільшу кормову цінність становить вид дводомної кропиви: багаторічна рослина з чотиригранним стеблом. Використовувати на корм можна як зелену масу, так і сіно та насіння рослин. Згодовувати посічену кропиву молодняку доцільно з перших днів життя. Подрібнювати зелень слід лише на один прийом, позаяк втрати вітамінів через 6 годин після скошування сягають аж 50%. Концентрація вітамінів у зеленій кропиві травневого укосу вдвічі вища від осіннього. Після цвітіння рослин використовують лише їх верхівки. Цінним кормом для худоби є висушена кропива, і заготовляти її слід у найраніші терміни відростання. Сушать зелень пучками в затінку на протязі чи вітрі. Висушені віники зберігають у ящиках або мішках у темному приміщенні. Згодовують суху кропиву, попередньо запаривши разом із мішанкою. Версія для друку До списку статтей | ПІСЛЯ того як розсаду розпікірують із посівних ящиків до парників чи окремих більших ємностей, на рослинах жовтіє листя. Чому? Є дві причини, яких практично неможливо уникнути при цьому «крутому піке» для сіянців. А от як діяти опісля, аби рослинки виправились і почали нормально розвиватись, інше питання, на яке й спробуємо дати відповідь. Досить часто від садівників-аматорів можна почути нарікання: пересадили, мовляв, черешеньку, вона спершу прижилася — розпустилося листя, з’явився цвіт, а по якомусь часі деревце всохло. Справді, примхлива ця культура, чи, точніше сказати, вразлива до різних чинників. Тож перерахуємо їх і дамо поради щодо заходів задля кращої приживлюваності рослин. Чи вирощували ви вже таке диво — пучкові огірки? Себто такі, в яких на плітях зав’язуються по кілька штук з однієї пазухи. Уявляєте, яка врожайність? Але щоб її забезпечити, треба немало потрудитися.
|