Архів
П’ятниця,
12 квітня 2019 року

№ 29 (19676)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Як визначити терміни садіння бульб

КОЛИ садити картоплю? Навіть досвідчені господарі іноді вагаються, визначаючись із датою посадки. Треба і зимову вологу використати, і не поспішити в холодну землю загорнути бульби. Та й травнева посуха не має завадити наростанню зеленої маси. Є над чим замислитися.

Картопля починає проростати в ґрунті, коли той прогріється всього лиш до 4ОС. Водночас такі некомфортні умови вкрай негативно позначаються на процесі проростання та фізіологічному стані паростків. Вони ніби завмирають у землі. На посаджених бульбах завчасу можуть з’явитися молоді столони з великою кількістю бульбочок: відбувається стовбуріння картоплі. В народі кажуть, що картопля осліпла — паростки «не бачать» шляху виходу з-під землі.

Строки садіння картоплі суттєво впливають на величину та якість урожаю.

Картопля починає сходити лише після прогрівання ґрунту до 8ОС і вище. Водночас швидке випаровування вологи у весняний період спонукає садити картоплю в раніші терміни. Тут слід особливо ретельно зважати на погодні умови, стан ґрунту і його температуру. Важливо також при ранньому садінні закладати бульби неглибоко, тому що поверхневий шар ґрунту прогрівається раніше і бульби не відчують браку тепла. Водночас слід пам’ятати, що у весняні дні за сонячної погоди ґрунт прогрівається досить швидко і перехід до оптимального режиму відбувається за три-шість днів.

Стримувальний чинник для посадки картоплі — й висока вологість ґрунту. Занадто вологий ґрунт може призвести до ураження бульб ризоктаніозом чи бактеріальними хворобами.

Пришвидшити проростання картоплі і знизити негативну дію низьких температур можна, якщо вдатися до яровизації, тобто передсадивного прогрівання, озеленення та пророщування бульб.

Садити картоплю найдоцільніше, коли температура ґрунту на глибині 10-12 см становить 7-8ОС. Це буває при встановленні середньодобової температури повітря вище 8ОС.

Версія для друку          До списку статтей

ПІСЛЯ того як розсаду розпікірують із посівних ящиків до парників чи окремих більших ємностей, на рослинах жовтіє листя. Чому? Є дві причини, яких практично неможливо уникнути при цьому «крутому піке» для сіянців. А от як діяти опісля, аби рослинки виправились і почали нормально розвиватись, інше питання, на яке й спробуємо дати відповідь.

Досить часто від садівників-аматорів можна почути нарікання: пересадили, мовляв, черешеньку, вона спершу прижилася — розпустилося листя, з’явився цвіт, а по якомусь часі деревце всохло. Справді, примхлива ця культура, чи, точніше сказати, вразлива до різних чинників. Тож перерахуємо їх і дамо поради щодо заходів задля кращої приживлюваності рослин.

Чи вирощували ви вже таке диво — пучкові огірки? Себто такі, в яких на плітях зав’язуються по кілька штук з однієї пазухи. Уявляєте, яка врожайність? Але щоб її забезпечити, треба немало потрудитися.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове