П’ятниця, 5 квітня 2019 року № 27 (19674)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19674/print.php?n=41885

  • Актуально

Не все залежить від медиків

Ганна КЛІКОВКА.

ТРИГЛАВИЙ дракон — туберкульоз — у Запорізькій області впевнено піднімає голову і нагадує: у двобої з підступною хворобою бере гору поки що він. У регіоні мешкає близько двох тисяч хворих на цю важку недугу. Фтизіатри констатували торік зростання ураження всіма формами активного туберкульозу на 6,1% у порівнянні з попереднім роком. При цьому захворюваність у містах області дещо знизилась, проте в сільських районах, навпаки, зросла. Торік уперше хвороба виявлена у 1057 осіб проти 1022 2017-го. Область входить до десятка перших в Україні за показниками захворюваності. На жаль, високий відсоток ураження серед дітей віком до 14 років. Тільки впродовж минулого року захворіло 57 осіб — це найвищий показник в Україні серед дітей. Сумне лідерство! Серед тих, кого позначила «паличка Коха», 21 відсоток невакцинованих дітей.

Нині в обласному протитуберкульозному диспансері лікуються 300 хворих. Окремо працює дитяче відділення. Пацієнти отримують лікування при постійному перебуванні в диспансерах Мелітополя, Бердянська, Веселянки. Причому хвороба обирає собі жертв не лише серед особливо вразливої неблагополучної категорії населення — ризик захворіти загрожує кожному, адже все більше людей перебуває у стані постійного стресу через побутові проблеми, безробіття або нехтує медичним обстеженням. Низький рівень життя спонукає заощаджувати на повноцінному харчуванні.

Лікарі, працівники обласної організації Товариства Червоного Хреста в рамках місячника боротьби з туберкульозом залучили до профілактичних флюорографічних оглядів певну категорію людей, зокрема тих, хто торгує на базарах міста. Втім, переконані медики, від них залежить лише частка у подоланні загальної біди — доки соціальні проблеми гостро допікатимуть людям стабілізувати ситуацію навряд чи вдасться.