Вівторок, 2 квітня 2019 року № 26 (19673)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19673/print.php?n=41868

I сонечко пригріє, і приморозки не обминуть

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

Мал. В. Протопоп.

ПОЧАТОК весняних процесів нинішнього року відбувся дуже рано — у південній частині країни у кінці січня, на решті території — у першій половині лютого, що на місяць раніше норми, на північному сході — на початку березня. Стійкий перехід середніх добових температур повітря через +5 градусів, а з ним і початок активної вегетації рослин, відбувся у західних та південних областях 4-8 березня, що на 3-4 тижні раніше середніх строків.

В останні березневі дні траплялося похолодання, навіть утворювався сніговий покрив, однак це було короткочасно і не загрожувало рослинам.

За місячним прогнозом погоди, у нинішньому квітні середня місячна температура на переважній частині території України очікується вища за кліматичну норму і становитиме 9-12 градусів тепла. Кількість опадів буде дещо менша за норму по всій території країни — 70-80 відсотків.

На початку квітня ймовірні невеликі дощі і лише у західних областях. У кінці першої декади, за умов зміни синоптичної ситуації, ефективні дощі та наростання тепла можливі по всій території країни. Найінтенсивнішим потепління буде у південних та центральних областях, коли фон денної температури відповідатиме плюс 11-17, на півдні — до +20-22 градусів тепла.

У другій декаді квітня очікуються хвиля холоду (зниження температури вночі, крім півдня та крайнього заходу, до приморозків) і лише невеликі опади.

Третя декада принесе підвищення температури вночі до 7-12, вдень до 16-22, на півдні та заході України місцями до 24-26 градусів тепла.

За кліматичними даними, жодного разу за всю історію метеорологічних спостережень квітень не був холодніший, ніж березень, як і не був він тепліший за травень.

Однак, за даними багаторічних спостережень метеорологічних станцій, під час похолодань у квітні майже щороку спостерігаються приморозки, інтенсивність яких може досягати 5-10, на північному сході 10-15, на Південному березі Криму — 4-6 градусів морозу. Надзвичайною кількістю приморозків відзначився квітень 2017 року, що призвело до втрати частини урожаю плодових та ягідних культур. Адже вдарили вони після аномально теплої погоди у березні, яка обумовила раннє цвітіння плодових.

Для нашої території характерні надзвичайне різноманіття погоди у весняний період. Так, 1929-го перша декада квітня була по-зимовому холодна. Морози сягали мінус 12-15О, на Житомирщині — мінус 17 градусів, а висота снігового покриву в багатьох районах становила 20-40 см. Минулого року квітень був одним із найтепліших за весь період метеорологічних спостережень (максимальна температура повітря вдень — плюс 27-30 градусів).

У квітні зазвичай активізується грозова діяльність, відзначаються перші зливи, зацвітають жовтець, кульбаба, продовжують квітувати проліски. У кінці місяця у південній половині України вдягається у весняне вбрання жовта акація, зацвітають верба, клен гостролистий, смородина, порічки, аґрус.