Вівторок, 2 квітня 2019 року № 26 (19673)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19673/print.php?n=41851

Чесні та конкурентні

Марина ТІШКОВА.

ГОЛОВНА подія, якою жила Україна (і не тільки) цими вихідними, — звичайно ж, президентські вибори. В останні тижні перед волевиявленням не бракувало експертів, котрі пророкували масштабні маніпуляції, вкиди бюлетенів, очевидні підкупи тощо. Дехто висловлював побоювання, що вибори можуть бути зірвані. Головною зовнішньою загрозою вбачалося втручання Росії, головною внутрішньою — вплив політично ангажованих радикальних мілітаристських угруповань.

Окрім того, у день виборів під Центрвиборчкомом зібрався натовп молодиків, як то кажуть, спортивної статури. В інформпросторі ширилися чутки, що щось може статися, надто в такій наелектризованій суспільній атмосфері. Але все, на щастя, обійшлося. Молодики поводилися спокійно, перш ніж потрапити на площу перед ЦВК, проходили поверхневий огляд, отже, заборонених предметів із собою не мали. Саму будівлю охороняли поліцейські та нацгвардійці, яких було в кілька разів більше.

Перший заступник міністра внутрішніх справ С. Яровий відзвітував, що із забезпеченням порядку під час голосування правоохоронці впоралися — жодного екстраординарного інциденту не сталося. Однак порушення виборчого законодавства теж мали місце — надійшло 1927 заяв та повідомлень, зареєстровано 17 протоколів та внесено 31 справу до ЄРДР. Однак усі порушення не мали впливу на результат волевиявлення. Крім того, надійшло 18 повідомлень про мінування дільниць, найбільше — 11 — було у Дніпропетровській області. Також Уповноважений із прав людини Л. Денісова отримала 702 звернення про порушення прав виборців.

Численні іноземні спостерігачі у своїх коментарях наголошують на демократичності українських виборів, результати яких не викликають сумнівів. «Україна провела вільні, чесні та конкурентні вибори», — висловив загальну думку колег західноєвропейський аналітик Андерс Аслунд.