Вівторок, 26 березня 2019 року № 24 (19671)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19671/print.php?n=41805

  • Корисно знати

Медові кришечки

Юрій НЕЧИПОРЕНКО,

апітерапевт.


Так у народі називають забрус. Його отримують під час медозбору на пасіці, обрізаючи у запечатаних бджолами стільників воскові (медові) кришечки. Бджоли не запечатають неякісного меду, тобто ця їхня процедура — своєрідний знак якості. Щоб стільника запечатати, вони використовують особливу речовину: секрети своїх воскових та слинних залоз, прополіс, квітковий пилок, а також мед, що міститься під кришечками.

Віск із забрусу завжди найвищої якості

ЗАБРУС корисний тим, що в його складі цілий букет продуктів бджільництва. Біологічно активні речовини, які в ньому є, підсилюють дію одна одної. Цей чудовий продукт, подарований бджолами, поліпшує обмін речовин в організмі, сприяє покращанню кровообігу й збільшує працездатність. Забрус також зміцнює імунітет, ми маємо унікальну можливість довгі роки залишатися здоровими. Треба тільки вміти правильно його використовувати.

Це, мабуть, найпростіші в застосуванні й при цьому надзвичайно ефективні «ліки», які вживати приємно. Забрус треба просто жувати. У цьому процесі через периферійні судини, розміщені під язиком, до ясен проникають корисні речовини й мікроелементи.

Солодкість цих смачних ліків не руйнує емалі зубів, не подразнює слизової оболонки ясен. Навпаки, стоматологи підтверджують корисність забрусу для ротової порожнини, надто за пародонтозу. Віск, який є в ньому, зміцнює ясна й зуби. Він добре очищує та масажує слизову оболонку ротової порожнини, усуває кровоточивість ясен, дезінфікує і їх, і зуби.

У разі захворювань ротової порожнини (стоматит, пародонтоз, карієс, випадання зубів, кровоточивість ясен) і для здоров’я зубів воскові кульки (столова ложка) жувати після їди не рідше трьох разів на тиждень уранці й увечері по 10-15 хвилин.

А якщо жувати його постійно — це надійна профілактика карієсу. Посилюючи секрецію слини, забрус тим самим змушує шлунок та кишківник працювати краще, інтенсивніше виводити жовч, завдяки чому прискорюється перетравлення й засвоєння жирів, із кишківника також видаляються токсини.

Бджолині «ліки» для травного тракту

ПІД час взаємодії забрусу зі шлунковим соком усередині самого шлунка утворюється плівка, яка захищає його від агресивного кислого середовища й не подразнює слизової оболонки травного тракту, що дуже важливо за виразок та гастритів. Наявні в забрусі прості моносахариди не потребують додаткового впливу на них шлункового соку й відразу надходять у кров.

Воскові кришечки посилюють перистальтику кишок, допомагаючи при закрепах. Таким чином, забрус є ефективними ліками за хвороб шлунка й кишківника.

У разі шлункового болю (забрус чинить знеболювальну дію, усуває неприємні симптоми, знімає запалення, частково заміняючи антибіотики), за неприємних та болісних відчуттів, жувати по 0,5 чайної ложки до їди; за хронічних захворювань — по 0,5 чайної ложки до їди щодня, курс — місяць.

При панкреатиті (усуває запалення слизової оболонки шлунка й дванадцятипалої кишки) по чайній ложці двічі на день до їди щодня, добре розжовувати.

Смачна жуйка за різних захворювань

У КРИШЕЧКАХ медових стільників міститься багато вітамінів та різних макро- й мікроелементів: вітаміни групи В, Е (токоферол), каротин, ретинол, аскорбінова кислота, калій (стабілізує тиск і нормалізує роботу серця), залізо й кальцій, марганець і фосфор. Білкові сполуки, органічні кислоти, ліпіди, смоли, антиоксиданти, хітин (унікальна речовина, що особливо цінна в лікуванні чоловічих хвороб), ефірні олії, бджолиний клей (активний фермент, що міститься в секретах слинних залоз бджіл), дуже високий рівень лізоциму (особливий фермент, який підвищує імунітет) — усе це є в стільниковому меді.

Завдяки такому багатому складу забрус визнано ефективним при порушенні обміну речовин, хворобах серця й судин, за проблем із хребтом, остеохондрозу, артритів різного ступеня, алергії, хвороб носоглотки, органів дихання (усуває біль і закладеність носа); як антибактеріальний і протизапальний засіб проти вірусних інфекцій та застудних захворювань (знижує ризик зараження, сприяє одужанню в разі грипу та ГРВІ).

Це також чудовий засіб для тих, хто бажає кинути курити (знижує тягу до куріння й очищує легені та бронхи), й для усунення симптомів похмілля (блювота, нудота, запаморочення). Для цього вранці слід трохи пожувати забрус.

Наукові дослідження підтвердили високу ефективність використання забрусу в лікуванні багатьох захворювань і навіть вірусних інфекцій верхніх дихальних шляхів. Причому збудники хвороби до нього не звикають, він не зумовлює алергії. Ці якості роблять його унікальним.

Для дорослої людини при застуді, ГРВІ (для підтримання імунітету) по столовій ложці чотири рази на день жувати приблизно по 10-20 хвилин.

У разі риніту (нежитю) жувати по 15 хвилин два-три дні по столовій ложці щогодини. При цьому ефективно очищуються носові канали й припиняються рясні виділення з носа. Щоб цілком одужати, треба вживати бджолині ліки довше й перейти на профілактичні дози: один-два рази на добу по столовій ложці (кілька днів).

Від гаймориту жувати забрус по столовій ложці раз на годину протягом 8-10 годин. А для запобігання рецидиву далі жувати ще тиждень по одному разу на добу.

За алергії — залежно від ступеня тяжкості: за легкого ступеня нестерпності до пилку рослин треба починати вживати забрус за два тижні до початку цвітіння рослин; за середнього — за два дні до початку цвітіння вживати п’ять разів на добу. Потім протягом усього цвітіння — кожні вісім годин. У разі гострих симптомів активно жувати забрус за два тижні до початку несприятливого періоду та після його закінчення.

А при бронхіальній астмі (в разі задавненої форми алергії) забрус потрібно вживати як профілактичний засіб перед загостренням.

За кашлю (ефірні леткі олії проникають у бронхи й легені, усуваючи неприємне подразливе дряпання в горлі) жувати воскові кульки (столова ложка) щогодини. Якщо кашель затяжний і сухий, допоможе теплий чай із розчиненим у ньому забрусом.

У разі ангіни (як потужний антибіотик підвищує місцевий імунітет і знищує в дихальних шляхах інфекцію й запалення, що ускладнюють відкашлювання й ковтання) жувати по 0,5 чайної ложки кожні 30 хвилин.

При радикуліті й суглобовому болю робити аплікації із забрусу на хворі ділянки.

Дітям для профілактики застуди та її лікування слід давати суміш воскового печатання з медом (десертна ложка) або по чайній ложці забрусу один-два рази на день.

Важливо: забрус потрібно ретельно пережовувати, затим пережовану масу виплюнути. Якщо віск ненароком проковтнути в невеликих кількостях, він легко перетравиться в шлунку з користю для слизової оболонки. Також важливо дотримуватися дозування, щоб не спровокувати гіпервітамінозу. З обережністю слід вживати забрус при гастриті з підвищеною кислотністю, а також вагітним.

Зовсім не рекомендується давати його маленьким діткам і застосовувати на останніх стадіях онкологічних хвороб, щоб не спровокувати активнішого росту ракових клітин.

Звісно, за складних ситуацій перед уживанням забрусу краще проконсультуватися з лікарем. Якщо ви не знаєте, як організм відреагує на нього, починайте з мінімальної дози.