Вівторок, 26 березня 2019 року № 24 (19671)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19671/print.php?n=41803

  • Зверніть увагу

Перевірені рецепти

Іван СЕРГІЙЧУК,

реабілітолог.

Хоча надворі вже весна, але нестійке тепло, та ще й із вітрами, обманливе, тож недалеко і до застуди. Також можуть підстерігати й інші недуги. Одна з найпоширеніших — міжреберна невралгія, яка найчастіше є ускладненням інших хвороб.

ЦЕ захворювання провокується запаленням та защемленням нервових корінців. Характерною особливістю є гострий больовий синдром, який може спричинити нудоту, запаморочення, відчуття холоду в кистях і стопах, потемніння в очах, навіть втрату свідомості. Виникає біль раптово й ніби нізвідки, може віддавати в плече, лопатку, шию та посилюватися, як правило, під час руху, кашлю, сміху, глибокого вдиху.

Міжреберна невралгія може розвинутися у ділянці як лівої, так і правої половини грудної клітки. Вкрай важливо правильно розпізнати цю недугу, адже лівобічна невралгія може ввести в оману. Люди не завжди відчувають місце локалізації болю, вважаючи, що в них проблеми з серцем. Не розуміючи, що відбувається, дехто стверджує, що в нього інфаркт міокарда. Лікар, зробивши обстеження, не підтверджує цього діагнозу.

Міжреберна невралгія не самостійна хвороба — це ускладнення інших проблем зі здоров’ям. Найчастіше виникає в разі задавненого остеохондрозу, наявності міжхребцевих гриж, протрузій, здатних защемлювати нерви. Крім проблем із хребтом, болячку може спричинити порушення обмінних процесів, травми грудей або ребер, під час вагітності тощо.

Лікування міжреберної невралгії проводять комплексно, здебільшого використовують мазі, масажі, лікувальну гімнастику, мануальну терапію, фізіотерапевтичні процедури. Мій покійний дідусь — народний лікар Іван Прокопович Довгун — завжди доповнював цей перелік ще й відварами та настоями лікарських рослин. Я також використовую перевірені ним рецепти народної медицини. Але застерігаю: такі засоби не основне лікування, хоча їхню ефективність підтверджують самі хворі.

Внутрішньо рекомендують приймати настій ромашки аптечної, яку заварюють як чай (чайна ложка на склянку окропу) й випивають по 0,5 склянки три-чотири рази на день.

Гарний оздоровчий ефект дає настій суміші листя меліси, меду, шкірок апельсина, взятих у рівних пропорціях. Склянкою окропу залити столову ложку подрібненої сировини, настояти до охолодження. Випити протягом дня.

Як заспокійливий засіб добре вживати кілька разів на день аптечну настоянку валеріани лікарської. Помічним у разі невралгії є настій квіток цмину (безсмертника): чайну ложку залити склянкою окропу, настояти годину. Процідити й приймати по третині склянки три-чотири рази на день між прийомами їжі.

Згодиться також сік чорної редьки або хрону. Приблизно чайну (десертну) ложку соку втирають у болісну ділянку, тепло вкриваються й лягають у ліжко. Таку процедуру роблять тиждень, зазвичай на ніч. Добре допомагають компреси на основі розпареного насіння льону, які накладають на хворе місце, прикривають компресним папером і добре утеплюють.

Щоб запобігти невралгії, треба дбати про поставу, надто в разі тривалого перебування в статичному положенні. Крім того, працюючи, слід обов’язково робити перерви та не перевтомлювати спини. Корисними є й прості гімнастичні вправи, зокрема ранкова гімнастика.

Наприклад, мій дідусь серед обов’язкових вправ вирізняв таку. Праву руку закинути за спину зверху і з’єднатися там пальцями з лівою рукою, закинутою знизу. Потім руки поміняти. І так 5-10 разів на кожну руку. Також намагайтеся уникати переохолоджень і застуд, психоемоційного перенапруження, надмірних фізичних навантажень.