Вівторок, 26 березня 2019 року № 24 (19671)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19671/print.php?n=41800

  • Допоможи собі сам

Без дієти не обійтись

Сергій КАПРАЛОВ,

гастроентеролог.

Холецистит — запалення жовчного міхура, утворення холестеринових згустків, жовчних каменів — дуже часто пов’язаний із неправильним харчуванням. А саме: із систематичним надмірним уживанням тваринних жирів, у тому числі жирних сортів м’яса, сала, яєць, копченостей, сиру, масла.

Як визначити й стримати напад холециститу

З’ЯВЛЯЮТЬСЯ болі у правому підребер’ї з віддачею у праве плече та правий бік шиї, а також нудота і навіть блювота, іноді з жовчю. Може підвищуватися температура до 37-38ОС і вище. Під час постукування у правому підребер’ї відчувається різкий біль. Склери очей можуть мати легку жовтушність.

У разі загострення холециститу рекомендації для хворого такі ж, що й за нападу апендициту: спокій, голодування, але часте пиття, щоб вивести з організму токсини, слиз, шлаки.

У правому підребер’ї треба відразу на верхню частину живота покласти рушник, змочений холодною водою. Кожні 20 хвилин цей компрес слід оновляти. Більше пити рідини, а ось від їжі утриматися. Категорично забороняються промивання шлунка, грілки з гарячою водою.

Щоб уникнути операції

ЯКЩО у вас діагностували холецистит і ви не хочете довести себе до операції з видалення жовчного міхура, терміново беріться за очищення організму, переходьте на молочно-рослинну дієту. Бодай раз чи двічі на тиждень робіть очисні клізми на ніч, раз на тиждень влаштовуйте 24-36-годинне лікувальне голодування.

Приймайте потогінні засоби, що виведе шлаки через шкіру (настоянка квіток чорної бузини, малинове варення).

Відновлюємо печінку

ЩОБ жовчний міхур був здоровий, має бути здорова й печінка. Якщо це не так, треба зайнятися її відновленням. Що робити? Допоможе холодний компрес: змочений холодною водою рушник прикладають на праве підребер’я на 15-20 хвилин. Робити цю процедуру слід двічі на день — вранці та ввечері за півгодини до їди протягом двох тижнів.

Разом із цим необхідно пити відвари цмину (безсмертник) й розторопші (окремо). Курс і доза — як зазначено на аптечній упаковці, але вживати не менше трьох тижнів. Скажімо, спочатку протягом трьох тижнів пропили цмин, затим перерва на тиждень, три наступні тижні приймаєте розторопшу.