Вівторок, 26 березня 2019 року № 24 (19671)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19671/print.php?n=41798

  • На прийомі у спеціаліста

Дитина сопе? Відвідайте лікаря

Розмову вів

Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Останніми роками значно побільшало таких патологій у дітей, як пухлини носоглотки та горлянки. Докладніше про ці недуги у розмові із завідувачем дитячого відділення Інституту отоларингології імені О. С. Коломійченка НАМН України заслуженим діячем науки і техніки, академіком Г. Є. ТІМЕНОМ.

— Григорію Єліазаровичу, розкажіть, будь ласка, конкретніше, що це за пухлини?

— Серед пухлин дитячого віку треба відзначити доброякісні й злоякісні. Доброякісних дуже багато різновидів. Ми зупинимося на тих із них, які на сьогодні є найбільшою проблемою. Серед найпоширеніших — піратська ангіофіброма носоглотки. Її ще називають ангіофібромою основи черепа. Це пухлина сполучнотканинного вмісту, яка має дуже багато судин, і, як і решта пухлин, на перших порах свого існування якимись суттєвими симптомами майже не проявляється. Зазвичай дається взнаки носовою кровотечею чи утрудненим диханням — переважно з одного боку. Також можуть турбувати запаморочення, втрата ваги.

— Знаю, що ваш інститут має найбільший у світі досвід лікування цих пухлин.

— Це справді так. Лікуються вони хірургічним шляхом. Усі інші методи, як-от рентгенотерапія і хіміотерапія, при цих пухлинах і у нас, і у в світі майже не застосовуються. Що стосується досвіду інституту, то він показує, що після повного видалення такої пухлини хірургічним шляхом її рецидиви зазвичай не виникають. Хоча, за світовими даними, вони трапляються у 40-50 відсотків хворих. У нас ця цифра обмежується 12-15 відсотками. На жаль, бува, ці пухлини рецидивують по кілька разів і проростають у життєво важливі органи, зокрема і головний мозок. Хоч вони й доброякісні, але тиснуть на тканини, що до них прилягають. Ангіофіброми дуже швидко збільшуються, вростаючи у порожнину носа, носоглотку і, як я вже казав, навіть у головний мозок. Це дуже серйозне захворювання. І дуже підступне, бо, попри доброякісний характер, може переродитись у злоякісну форму. На жаль, дуже часто на це звертають увагу вже тоді, коли з’являється такий симптом, як носова кровотеча.

— Які ще доброякісні новоутворення найбільше уражують дітей?

— Це так звані папіломи горлянки, при яких змінюється голос і утруднюється дихання через натуральні дихальні шляхи. Їх можна позбутися лише хірургічним способом. Операція виконується під мікроскопом спеціальними мікроінструментами із застосуванням ендомікроскопічної техніки. Прикро, але рідко трапляється, щоб хвороба не повернулася... Тож якщо у дитини з’явилися ознаки охриплості голосу і затруднення дихання, треба негайно звернутися до лікаря-отоларинголога. Запускати цю недугу дуже небезпечно.

Серед інших хвороб доброякісного генезу я б ще виокремив різного роду гемангіоми, ліпоми. Зустрічаються і поліпи. Вони найчастіше бувають у порожнині носа, а також у гайморовій порожнині. Втім, у дитячому віці поліпи нечасті. Але є таке захворювання — ханальний поліп, яке діагностується найчастіше у дітей до статевого дозрівання. Хвороба лікується хірургічно. Після операції здебільшого немає жодного рецидиву.

Загалом раджу батькам: за перших симптомів ускладнення носового дихання, негараздах при ковтанні їжі, запамороченнях, болях у скроневому відділі черепа, відвідати отоларинголога. Це можуть бути ознаки не тільки доброякісних, а й злоякісних пухлин, серед яких найбільше розповсюджені у дитячому віці лімфома та саркома. Своєчасне звернення до лікаря дає змогу застосувати сучасні арсенали лікування, серед яких на першому місці хіміотерапія. Рентгенотерапію у дитячому віці застосовують набагато рідше, ніж у дорослому. Крім того, не виключається хірургічне втручання.

— Чи існують якісь профілактичні заходи від цих пухлин?

— На жаль, ні. Як від доброякісних, так і злоякісних. І у дорослому, і у дитячому віці. Але радує те, що на сьогодні результати лікування пухлин у дітей значно кращі, ніж десятиліття тому. Це пов’язано з розвитком медичної науки, зокрема онкології. Будемо сподіватися, що ми незабаром досягнемо того, коли всі запобіжні методи, профілактика унеможливлять появу таких пухлин.