Архів
Вівторок,
26 березня 2019 року

№ 24 (19671)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Допоможи собі сам

Без дієти не обійтись

Сергій КАПРАЛОВ,

гастроентеролог.

Холецистит — запалення жовчного міхура, утворення холестеринових згустків, жовчних каменів — дуже часто пов’язаний із неправильним харчуванням. А саме: із систематичним надмірним уживанням тваринних жирів, у тому числі жирних сортів м’яса, сала, яєць, копченостей, сиру, масла.

Як визначити й стримати напад холециститу

З’ЯВЛЯЮТЬСЯ болі у правому підребер’ї з віддачею у праве плече та правий бік шиї, а також нудота і навіть блювота, іноді з жовчю. Може підвищуватися температура до 37-38ОС і вище. Під час постукування у правому підребер’ї відчувається різкий біль. Склери очей можуть мати легку жовтушність.

У разі загострення холециститу рекомендації для хворого такі ж, що й за нападу апендициту: спокій, голодування, але часте пиття, щоб вивести з організму токсини, слиз, шлаки.

У правому підребер’ї треба відразу на верхню частину живота покласти рушник, змочений холодною водою. Кожні 20 хвилин цей компрес слід оновляти. Більше пити рідини, а ось від їжі утриматися. Категорично забороняються промивання шлунка, грілки з гарячою водою.

Щоб уникнути операції

ЯКЩО у вас діагностували холецистит і ви не хочете довести себе до операції з видалення жовчного міхура, терміново беріться за очищення організму, переходьте на молочно-рослинну дієту. Бодай раз чи двічі на тиждень робіть очисні клізми на ніч, раз на тиждень влаштовуйте 24-36-годинне лікувальне голодування.

Приймайте потогінні засоби, що виведе шлаки через шкіру (настоянка квіток чорної бузини, малинове варення).

Відновлюємо печінку

ЩОБ жовчний міхур був здоровий, має бути здорова й печінка. Якщо це не так, треба зайнятися її відновленням. Що робити? Допоможе холодний компрес: змочений холодною водою рушник прикладають на праве підребер’я на 15-20 хвилин. Робити цю процедуру слід двічі на день — вранці та ввечері за півгодини до їди протягом двох тижнів.

Разом із цим необхідно пити відвари цмину (безсмертник) й розторопші (окремо). Курс і доза — як зазначено на аптечній упаковці, але вживати не менше трьох тижнів. Скажімо, спочатку протягом трьох тижнів пропили цмин, затим перерва на тиждень, три наступні тижні приймаєте розторопшу.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове