Вівторок, 19 березня 2019 року № 22 (19669)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19669/print.php?n=41735

  • Запитання — відповідь

Лікування за кордоном

«Онука народилася із важкою вадою розвитку. Прогнози наших лікарів невтішні. Може, моїй кровиночці можуть допомогти за кордоном? Куди звертатися, щоб відправити її на обстеження до іноземної клініки?»

Дарина Петрівна ОСАУЛЕНКО.

Кіровоградська область.

 

ВІДПОВІДНО до статті 36-ї Основ законодавства України про охорону здоров’я, громадяни України можуть направлятися для лікування за кордон у разі неможливості надання їм того чи іншого виду необхідної медичної допомоги в закладах охорони здоров’я України. Державні органи зобов’язані сприяти виїзду громадян України за кордон і їхньому перебуванню там у період лікування.

Законодавством не передбачено диференціації таких хворих за віком, статтю, соціальним походженням, майновим станом, місцем проживання тощо.

Постановою Кабінету міністрів України від 27 грудня 2017 року №1079 «Про забезпечення організації направлення громадян України для лікування за кордон» затверджено Порядок направлення громадян України для лікування за кордон (далі — Порядок). Ним визначено, що усі структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, відповідних міністерств та інших центральних органів виконавчої влади забезпечують підготовку та подання для розгляду Комісією МОЗ із питань направлення для лікування за кордон таких документів:

— заява громадянина, який потребує лікування за кордоном (або його законних представників), за формою, затвердженою МОЗ;

— виписка з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ (готується та подається виключно у друкованому вигляді);

— лист-направлення від структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, відповідних міністерств та інших центральних органів виконавчої влади за формою, затвердженою МОЗ;

— документи, що підтверджують реєстрацію місця проживання громадянина, і довідка про склад сім’ї або осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, будинку;

— відомості з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми отриманих доходів і довідки про доходи громадянина та членів його сім’ї;

— згода на обробку персональних даних відповідно до законодавства;

— зобов’язання громадянина або його законного представника подати (не пізніше ніж через місяць із часу повернення хворого на територію України після проведеного лікування за кордоном за направленням Комісії МОЗ) до МОЗ письмовий звіт про обсяги проведеного лікування та обсяги коштів, витрачених на лікування пацієнта, наданий іноземним закладом охорони здоров’я, або у разі неможливості отримання пацієнтом від зазначеного закладу інформації про обсяги таких коштів — письмова відмова, надана закладом.

Для розгляду справи групою експертів МОЗ України за напрямом «Трансплантологія» необхідно додавати Консультативний висновок провідних центрів, які займаються питаннями трансплантології, щодо можливості або неможливості проведення родинної трансплантації в Україні.

Після надходження всіх необхідних документів МОЗ не пізніше ніж протягом трьох робочих днів звертається до групи експертів відповідного профілю стосовно підготовки висновку щодо неможливості надання необхідної допомоги пацієнту закладами охорони здоров’я України. Експерти надають свій висновок не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів. Після цього рішення про взяття на облік громадянина з метою направлення його на лікування за кордон ухвалюється Комісією МОЗ. На його підставі видається відповідний наказ про направлення для лікування та його оплату.

Підставою для відмови у взятті на облік громадянина, який потребує лікування за кордоном, є відсутність вищезазначених документів або отримання висновку групи експертів про відсутність підстав для направлення пацієнта для лікування за кордон.

Варто додати, що за бюджетною програмою КПКВК 2301360 «Лікування громадян України за кордоном» Міністерству охорони здоров’я України у Держбюджеті на 2019 рік передбачено майже 690 млн грн. Торік держава направила і оплатила лікування 278 українців. Це найбільше за всю історію незалежної України. Під час першого у цьому році засідання комісії МОЗ України з питань направлення для лікування за кордоном було ухвалено рішення про направлення до зарубіжних клінік 31 дорослого і 13 дітей, хвороби яких наразі не лікуються в Україні.

Підготувала
Лариса ПИЛИПЕНКО.