Вівторок, 19 березня 2019 року № 22 (19669)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19669/print.php?n=41727

Зухвало і нахабно

Руслана ЗІНЧЕНКО.

П’ЯТЬ років тому 16 березня на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний світом «референдум» про статус півострова, за результатами якого 18 березня він був анексований Росією, яка включила його до свого складу. Незадовго до цього, у лютому 2014-го, після зміни влади в Україні у Криму з’явилися військові без розпізнавальних знаків на формі, так звані «зелені чоловічки», які фактично захоплювали українські військові частини.

У день п’ятої річниці цього фальшивого волевиявлення Державний департамент США підтвердив свою позицію щодо нього. «Російський так званий референдум під дулами пістолетів у Криму п’ять років тому був фарсом, по праву засудженим міжнародним співтовариством. Крим — це Україна», — заявив речник Держдепу Роберт Палладіно. Європейський Союз також залишається твердим у своїй прихильності суверенітету і територіальній цілісності України. Про це йдеться у декларації верховної представниці ЄС Федеріки Могеріні від імені всього блоку щодо ситуації в Криму та Севастополі. «Анексія залишається прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав», — ідеться у заяві. Також ЄС підтвердив, що не визнає і не буде визнавати проведення Російською Федерацією жодних виборів на Кримському півострові.

Усі п’ять років президент Росії ухиляється від конкретної відповіді на питання про роль російських військ в анексії Криму, наголошуючи, що вони лише «забезпечили проведення незалежних вільних виборів» на півострові. Тим часом «глава» Криму Сергій Аксьонов під час святкового заходу на честь 5-ї річниці анексії заявив, що Крим став частиною РФ виключно завдяки Путіну. «Нічого б не вийшло, якби Володимир Володимирович особисто не керував цією операцією і не ухвалював особисто рішення, від яких залежали долі кримчан, — співав дифірамби Аксьонов. — Все відбулося настільки швидко, зухвало і нахабно, що наші опоненти не встигли оговтатися».