П’ятниця, 15 березня 2019 року № 21 (19668)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19668/print.php?n=41699

Справи пенсійні

На запитання «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я народилася 3 квітня 1967 року. Маю посвідчення потерпілої внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 4 (з 1989-го проживаю в зоні посиленого радіологічного контролю), працювала в шкідливих умовах праці (список №2) 15 років, є матір’ю сина — загиблого учасника АТО. Коли я матиму право на пенсію?»

Дарина МУРЗИЛО.

м. Овруч

Житомирської області.

 

СТАТТЕЮ 55-ю Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон 796) передбачено, що особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії призначають зі зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менш як 15 років страхового стажу. При цьому відповідне зниження пенсійного віку застосовується також до завершення періоду збільшення віку виходу на пенсію до 1 січня 2022 року.

Потерпілим від Чорнобильської катастрофи, зокрема, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні посиленого радіологічного контролю, за умови, що вони на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в цій зоні не менш як чотири роки, пенсійний вік початково зменшується на два роки та на один рік за кожні три роки проживання, але не більш як п’ять років. При цьому початкова величина зниження пенсійного віку встановлюється тим особам, які постійно проживали або постійно працювали в зазначеній зоні з моменту аварії по 31 липня 1986 року, незалежно від часу проживання або роботи в цей період. Потерпілим від Чорнобильської катастрофи, які відпрацювали на роботах з шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2, зокрема, жінки — 10 років і більше, вік виходу на пенсію зменшується додатково на один рік понад вік, передбачений статтею 55-ю Закону 796.

Жінки, які народилися після 1 квітня 1967-го та мають право на зниження пенсійного віку на шість років, право на пенсію за віком мають після досягнення віку 54 роки. Статтею 26-ю Закону 1058-го визначено, що для призначення пенсії 2021-го потрібно мати 28 років страхового стажу, але не менш як 22, коли жінка досягне віку 54 роки.

Статтею 115-ю Закону 1058-го передбачено, що батьки, зокрема військовослужбовців, які загинули (померли) у зв’язку з безпосередньою участю в Антитерористичній операції, і батьки, яким надано статус особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі — Закон 3551), відповідно до абзаців шостого і сьомого пункту 1-го статті 10-ї Закону 3551-го, а також абзацу восьмого пункту 1-го статті 10-ї Закону 3551-го, із числа членів сімей резервістів і військовозобов’язаних, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення, зокрема жінками, 50 років та за наявності страхового стажу не менш як 20 років.

При наданні відповідних документів: посвідчення члена сім’ї померлого (загиблого), висновку МСЕК щодо причинного зв’язку смерті особи з пораненням, контузією, каліцтвом, отриманими під час безпосередньої участі в АТО, забезпечення її проведення, ви маєте право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років.

Також ви маєте 15 років роботи за Списком №2 і права на пенсію за віком на пільгових умовах набуваєте після досягнення 52 років 6 місяців.

Оскільки ви маєте право на призначення пенсії за віком із різних підстав, радимо вам звернутися в будь-яке територіальне управління Пенсійного фонду із наявними документами для визначення такого права.

 

«У травні 2015-го звільнився зі Збройних сил України, одержую пенсію за вислугу років, призначену відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Чи зміниться розмір моєї пенсії 2019 року?»

Роман КІЛЬЧАСТИЙ.

с. Ольгопіль

Чечельницького району

Вінницької області.

 

ВІДПОВІДНО до постанови Кабінету міністрів від 21.02.2018 №103, з 1 січня 2018 року здійснено перерахунок пенсій, зокрема, колишнім військовослужбовцям. Виплата перерахованого згідно із цією постановою розміру пенсії зазначеній категорії пенсіонерів здійснюється за кілька етапів. Починаючи з 1 січня 2018 року виплачували 50% суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018-го. Починаючи із січня 2019 року виплата перерахованого розміру пенсії здійснюється в розмірі 75% зазначеної різниці.