П’ятниця, 15 березня 2019 року № 21 (19668)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19668/print.php?n=41697

  • На зв’язку — Буковина

Пісня залишилась поміж нас

Зенон МИХЛИК.

В ОБЛАСТІ широко і врочисто відзначили 70-ліття Володимира Івасюка. Зокрема, сотні шанувальників таланту композитора завітали на його малу батьківщину — в Кіцмань. Тут зустрілися з родиною митця, відомими краянами. Під мелодійні звуки «Червоної рути» поклали квіти до підніжжя пам’ятника Скрипалю у центрі міста, який уособлює образ славетного маестро.

Гості побували в музеї Володимира Івасюка, що діє в місцевій музичній школі, яка носить його ім’я. Потім у районному будинку народної творчості та дозвілля відбувся великий концерт — у виконанні артистів Чернівецької обласної філармонії звучали пісні композитора, які досі живуть поміж нас.

Можемо, якщо хочемо

ЛИШЕ за перші два місяці нинішнього року Чернівецька митниця поповнила Державний бюджет України на 1 мільярд 83,7 млн грн, що становить 200,6% виконання доведених індикативних показників. Це перевищує результат відповідного періоду минулого року на 645,6 млн грн. Зокрема, в лютому відсоток виконання надходжень сягнув позначки 214,2, повідомила прес-служба відомства.

Потурбувалась держава

МАЙЖЕ 600 юних буковинців, котрі потребують особливої уваги та підтримки, зможуть цього року відпочити в «Артеку» та «Молодій гвардії», інформує прес-служба облдержадміністрації. Це дітям гарантує цільова державна програма.

Кожна зміна триває 21 добу. Позаяк заїзди уже розпочалися, програма оздоровлення учнів поєднана з процесом навчання у загальноосвітніх школах I-III ступенів, що функціонують у дитячих центрах. До речі, тільки Чернівецька область в Україні оплачує проїзд та супровід дітей пільгової категорії до «Молодої гвардії» та «Артеку» з власного бюджету.

Увічнять Героїв

ДЕПУТАТИ Чернівецької міської ради відгукнулись на пропозицію обласної державної адміністрації виділити частину коштів на будівництво пам’ятника Небесній сотні. Встановити його планують на розі однойменної вулиці та вулиці, названої на честь земляка — активного учасника Євромайдану Героя України Олександра Щербанюка, який загинув 20 лютого 2014 року від кулі снайпера. Реалізація проекту передбачає також упорядкування прилеглого скверу.

Розквітне «карта» України

ТЮЛЬПАНИ і півонії — аж на двох гектарах! Таку ділянку власник відпочинкового комплексу «Буковинська Троя», що в Кіцманському районі, Олександр Стратійчук не пошкодував для квітів. І попередніми роками, щоправда, на меншій площі, вони милували зір численних відвідувачів своїми різнобарвними килимами. Нинішнього ж матимуть ще й яскраво виражений зміст: квітникарі висаджують рослини таким чином, аби у кінцевому результаті композиція відображала карту України. А розквітне вона вже скоро — в квітні.

Знову «реконструкція»?

«МАЙБУТНЄ «Української книги» у Чернівцях туманне», — такого висновку дійшли учасники громадського обговорення ситуації, що склалася довкола книгарні та культурно-мистецького центру. Тривожить людей те, що новий орендар історичної будівлі так і не зміг пояснити, чому терміново вивіз із приміщення усе обладнання, затіяв якийсь ремонт.

У петиції до міської влади чернівчани просять зберегти книгарню, адже, нагадують, є сумний досвід — після подібної «реконструкції» не відновилася відома в обласному центрі книжкова крамниця «Кобзар». Така ж гірка доля, побоюються, може спіткати й «Українську книгу».

Перші на останньому снігу

У МИГОВОМУ Вижницького району змагались гірськолижні рятувальники та інструктори туристичних комплексів Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської і Чернівецької областей. Визначали не лише вправніших у слаломі, а й тих, хто вміє швидко й кваліфіковано надати потерпілим першу допомогу. Вона, нагадаємо, недавньої зими знадобилась багатьом надто безпечним мандрівникам Карпатами.

Найкращі результати на всіх дистанціях лижної траси, де вже танув останній сніг, продемонструвала група гірського пошуково-рятувального відділення загону спецпризначення УДСНС у Чернівецькій області.