П’ятниця, 15 березня 2019 року № 21 (19668)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19668/print.php?n=41691

  • АПК

Щедрі обіцянки

Руслана ЗІНЧЕНКО.

У КИЄВІ, у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза», завершився ІІІ Форум фермерських технологій. У роботі заходу, організованого за підтримки Мінагропроду, взяли участь фермери з усієї України, господарства яких спеціалізуються на вирощуванні продукції рослинного походження: овочів, фруктів, ягід, грибів, квітів, а також переробні підприємства, представники вітчизняних і зарубіжних торговельних мереж, закладів громадського харчування. Тематика обговорення була дуже широка. Йшлося про сучасні технології вирощування, селекцію, насінництво, засоби захисту рослин, системи поливу, сертифікацію і стандартизацію продукції. Багато уваги приділялося розвитку тепличних господарств — дуже перспективного напряму аграрної галузі.

У вітальному слові до фермерів під час відкриття форуму заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета пообіцяв, що у 2019 році державна фінансова підтримка фермерства буде не тільки збережена та вдосконалена за основними торішніми напрямами, а й доповнена новими.

«Передбачено кілька напрямів фінансової підтримки спеціально для фермерів та кооперативів, — повідомив урядовець. — Зокрема, 90% компенсації вартості дорадчих послуг, 80% — вартості насіння сільськогосподарських рослин вітчизняного виробництва, 70% компенсації кооперативам вартості придбаного вітчизняного обладнання, 40% — вартості придбаної с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва, здешевлення кредитів, бюджетні субсидії на гектар новоствореним ФГ та на одного члена не новоствореного фермерського господарства».

Також, окрім державної підтримки, зауважив урядовець, одним зі стимулів для розвитку фермерства в Україні є проведення спеціалізованих комлексних заходів для фермерів на зразок форуму фермерських технологій.