П’ятниця, 15 березня 2019 року № 21 (19668)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19668/print.php?n=41687

Дослівно

Іван Примаченко, історик, співзасновник першої української платформи онлайн-освіти.

В американській освіті вирує грандіозний скандал. Днями ФБР звинуватило 30 багатих і впливових батьків у виплаті хабарів, щоб забезпечити їхнім дітям успішний вступ до престижних університетів. Міністерство юстиції вже заявило, що йдеться про найбільшу корупційну схему навколо вступу до університетів в американській історії — список звинувачених має всі шанси на збільшення.

Як бачимо, корупція далеко не унікальна українська риса, а природний потяг людини здобути нечесну перевагу для себе і своїх рідних. Різниця між США і Україною не в якихось містичних відмінностях менталітету, а в тому, що в Америці існує велика ймовірність зазнати покарання: як за отримання, так і за давання хабарів. Батьків — фігурантів справи, серед яких телезірки, банкіри, партнери великих інвестиційних і юридичних компаній — ФБР не просто звинуватило, а відразу заарештувало, і їм доводиться виходити на волю під величезні застави. Університети не мовчать і не намагаються дурити всіх навколо історіями про «інформаційні атаки», а відразу почали відсторонювати від посад і звільняти обвинувачених співробітників. Прокурор цієї справи Ендрю Леллінг заявив: «Не може існувати окремої системи вступу до університетів для багатих. Так само для них не буде і окремого правосуддя».

Цікаво, хто стане першим прокурором, який наважиться притягти українських упливових і багатих батьків за корупцію при вступі в університети? Чи ми святіші за США і в нас такого немає в принципі?