Вівторок, 5 березня 2019 року № 18 (19665)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19665/print.php?n=41617

  • Не гайте час

Спочатку ніс, затим вухо

Василь ДЯЧУК,

отоларинголог.

Наш орган слуху складається із зовнішнього вуха (вушна раковина й слуховий хід), середнього (барабанна порожнина, слухові кісточки, слухова труба) і внутрішнього (канальці, що відповідають за рівновагу, центр слухового аналізатора). Причиною більшості випадків ураження середнього вуха є збудники, які потрапляють туди з носа. Рідше запалення розвивається внаслідок травми.

ЗДЕБІЛЬШОГО інфекція спершу вражає слизову оболонку носа, а тоді проникає у вухо. Хоча буває й одночасне їх ураження. Коли розвивається запалення, через слухову трубу цей процес може поширитись до середнього вуха, при цьому порушується провідність слухових кісточок, а барабанна перетинка може збільшитись удесятеро. У нормі вона тонша за папір, а при запаленні потовщується до півсантиметра й більше.

Чим загрожує запальний процес у вусі? Через підвищений тиск може розірватися барабанна перетинка. Якщо гній із середнього вуха витікатиме назовні, поступово зникне набряк і мине біль. Але він може потрапити й усередину, діставшись навіть мозку, що вкрай небезпечно. До того ж запальний процес часом зачіпає внутрішнє вухо, що призводить до незворотної втрати слуху.

Чи довго лікують запалення вуха? Якщо немає гнійного процесу, лікування триває близько трьох тижнів, в інших випадках слух може залишатись зниженим упродовж декількох місяців. Усе залежить від сили запального процесу. Іноді слух не відновлюється взагалі. Тому медики й наголошують на важливості вчасного лікування.