Вівторок, 5 березня 2019 року № 18 (19665)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19665/print.php?n=41613

  • На прийомі у спеціаліста

Варикоз — хвороба виліковна

Розмову вів Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Так називається мішкоподібне розширення поверхневих вен нижніх кінцівок. За даними медичної літератури, воно зустрічається у 25-28 відсотків осіб чоловічої статі та близько 40 відсотків у жінок. За образним висловом одного з дослідників, це «плата людини за те, що на відміну від тварин вона ходить на двох ногах». Докладніше про цю недугу із провідним науковим співробітником відділу хірургії магістральних судин Національного інституту хірургії та трансплантології імені академіка О. О. Шалімова НАМНУ, віце-президентом Асоціації судинних хірургів України професором Л. М. ЧЕРНУХОЮ.

— Ларисо Михайлівно, як можна дізнатися, що в людини вже розвивається варикоз?

— На початковій стадії цієї хвороби найперше на свої ноги звертають увагу жінки. На кінцівках посилюється венозний малюнок, з’являються судинні розширення. Хоча спочатку варикоз може й не мати чітких зовнішніх виявів, навіть збільшення венозного рисунка. Але у ногах з’являються неприємні відчуття: важкість, утома наприкінці робочого дня, незначні набряки. Важливо відрізняти ці болі від тих, що виникають внаслідок остеохондрозу хребта. Це, безумовно, під силу тільки спеціалісту. Болі в ногах можуть з’являтись і внаслідок поліартритів, і з інших причин. Та все-таки найпоширеніша — патологія вен нижніх кінцівок, у якій перше місце посідає варикозна хвороба. Крім болю, втоми, важкості, набряків, нерідко з’являються ще й судоми нижніх кінцівок.

Мішкоподібне розширення — це та ознака, на яку найбільше звертають увагу пацієнти і тільки після цього звертаються до лікарів. Якщо ж недугу запустити, можуть виникнути трофічні порушення.

— Розкажіть, будь ласка, що це таке?

— На нижніх кінцівках, переважно на внутрішній поверхні гомілки, з’являється почервоніння, а потім потемніння. Після цього може ущільнитись підшкірна жирова клітковина. Ці зміни спричиняють неправильний тік крові в нижніх кінцівках. Розвиваються розлади, зокрема трофічні виразки.

Трофічні виразки можуть виникати і при незначній деформації варикозних вен. В Україні вони виникають десь у 13% осіб у віці 40-45 років. Це, погодьтеся, — найбільш працездатний вік. Як свідчать дані обстежень наших пацієнтів, чимало людей живуть із ними 17-20 років і більше. Скажімо, пацієнту п’ятдесят, а трофічна виразка у нього з’явилась двадцять років тому. Це означає, що вже тридцятирічним він став кандидатом на інвалідність при захворюванні, якого можна було позбутись.

— Отже, зволікати із лікуванням варикозу не можна?

— Чи не найголовніше наше завдання — роз’яснити населенню профілактичні методи, аби не допускати варикозної хвороби. Для цього слід насамперед обмежити надмірні фізичні навантаження, зокрема підняття важких предметів, довготривале перебування на ногах. Усе залежить від того, яким видом діяльності людина займається. Якщо їй доводиться тривалий час стояти, доцільно використовувати спеціальні компресійні еластичні панчохи, гольфи. Які саме, має порекомендувати лікар. Утім, профілактика — це не тільки носіння компресійних виробів, а й застосування медикаментозних препаратів, правильний спосіб життя, лікувальна фізкультура, плавання. Дуже шкідливе переїдання — у людей із ожирінням і підвищеною вагою частіше розвивається варикоз. У багатьох випадках ця хвороба виникає під час вагітності, після тривалого підняття важких предметів.

Людина, яка турбується про своє здоров’я і виявила хоч найменші симптоми варикозного розширення вен, повинна негайно звернутися до спеціаліста за порадою. Займатися самолікуванням категорично не раджу!

Якщо спостерігається венозне мішкоподібне розширення, слід звернутися до амбулаторного хірурга, терапевта, судинного хірурга. Асоціація судинних хірургів України, що діє при нашому інституті, президентом якої є професор, доктор медичних наук Павло Іванович Нікульніков, зараз провадить широку громадську роботу щодо цього. Ми співпрацюємо з терапевтами, загальними хірургами. Адже вони перша ланка, яка надає першу допомогу нашим пацієнтам. Вони знають, що робити в таких ситуаціях. А от рекламувати якісь препарати або вироби я вважаю неетичним, некоректним, неправильним, бо це збиває з пантелику як пацієнтів, так і лікарів. Слід роз’яснювати, що дана патологія лікується, це головне. Хоча повністю вилікувати будь-яке захворювання важко. Та навіть у дуже важких випадках ми, лікарі, можемо надати допомогу, навіть у разі запущених трофічних виразок.

У нашому інституті давно займаються проблемою лікування хворих із тяжкими формами варикозної хвороби. Розроблено багато способів і оригінальних хірургічних методик, завдяки яким виразки, що не гоїлися протягом двадцяти і більше років, заживають упродовж 14-28 днів.

До речі, за кордоном лікування 80 відсотків пацієнтів із цією патологією є консервативним. Але у зв’язку з тим, що в нашій країні багато людей приходять до лікаря із задавненою формою хвороби, найчастіше її лікують хірургічним шляхом.