Вівторок, 5 березня 2019 року № 18 (19665)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19665/print.php?n=41609

  • Виставки

Янголи у камуфляжі

Людмила СТЕЛЬМАХ
(Кучеренко).

ТАК НАЗИВАЄТЬСЯ фотовиставка, що днями відкрилася в Українській медичній стоматологічній академії (УМСА) в Полтаві. Її ініціатори — Іван Балацький та Юрій Крамаренко із Кременчука. Обидва — активні учасники Євромайдану в Києві, Іван отримав там вогнепальне поранення. Юрій потім у складі добровольчих підрозділів захищав Україну на Донбасі. Коли повернувся, створив «Спілку ветеранів добровольців України».

Самому Юрію військові медики врятували на фронті життя, коли він був поранений у Пісках поблизу Донецького аеропорту. Але ця категорія наших захисників пошанована менше, ніж бійці, вважає Юрій. Тому вирішив заповнити цю прогалину й показати подвиг, який щоденно на передовій творять лікарі, фельдшери й молодший медичний персонал.

Презентацію фотовиставки громадська організація провела торік у Кременчуці на День захисника України. Відтоді експозицію показали в усіх бібліотеках та школах наддніпрянського міста.

— Ми зрозуміли, що передовсім треба працювати з дітьми, — розмірковує Юрій Крамаренко. — Адже військово-патріотичне виховання молоді, м’яко кажучи, не на досить високому рівні. Ми запрошуємо на заходи учасників подій на Сході України. Екскурсії по виставці у нас провадять самі школярі, а загалом її побачили близько семи тисяч відвідувачів, із них 4,5 тисячі — учні. Нещодавно вона відбулася в Київському військовому ліцеї та Полтавській обласній науковій універсальній бібліотеці. Наша мета — показати виставку в усіх навчальних закладах Полтавщини.