Вівторок, 5 березня 2019 року № 18 (19665)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19665/print.php?n=41603

  • Довкілля

Країна зневоднюється

Устина Гречанюк.

Україні терміново потрібна програма водозбереження і ефективного водокористування. Адже більш ніж половина її земельних угідь потерпає від дефіциту чистої води, а три млн га перебувають у зоні критичного дефіциту вологи.

За словами голови ГО «Чистий Дніпро» Дмитра Надєєва, якщо не вжити термінових заходів, до 2050 року посушлива територія може збільшитися ще на 30%.

«За класифікацією ЮНЕСКО, коли на одного жителя країни припадає менш як 1,7 тис. метрів кубічних води на рік, то вона належить до країн із малим рівнем водного забезпечення, — наголосив Д. Надєєв. — В Україні цей показник становить близько тисячі метрів кубічних, а в південних регіонах і південно-східних, зокрема й у Криму, — близько 400-500 метрів кубічних води. Без залучення води з інших областей ці території стають непридатними для життя та ведення аграрного господарства».

В Україні є регіони з дефіцитом питної води, у майже 1,3 тис. населених пунктів питну воду доводиться завозити. За прогнозом еколога, у найближчі 10-15 років країна може відчути гострий дефіцит води, коли населення конкуруватиме за водні ресурси із сільським господарством і промисловістю.