Вівторок, 5 березня 2019 року № 18 (19665)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19665/print.php?n=41597

  • У Верховній Раді

Ще одна слідча комісія

Марина ТІШКОВА.

Наприкінці пленарного тижня депутати «розігрілись» і в четвер попрацювали продуктивно. Загалом розглянуто півтора десятка проектів законів та постанов, ухвалено чотири закони.

ПЛЕНАРНИЙ четвер обіцяв бути напруженим — для розгляду запланували блок законопроектів щодо національної безпеки і оборони та у другому читанні — проект закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», до якого надійшло дві з половиною тисячі поправок. До нього добрались аж наприкінці робочого дня, встиг виступити голова Комітету з питань культури та духовності М. Княжицький. Розгляд був формально розпочатий і продовжиться наступного пленарного тижня.

Сам законотворчий ужинок являє собою «асорті» з документів різної тематики — в основному гостро актуальних. На два роки продовжено чинність закону щодо підвищення вивізного мита на брухт (сам розмір збільшено з 42 до 58 євро/т), запровадженого 2016 року. Таким чином депутати сподіваються дати металургам фору, аби вони стали на ноги.

У рамках Угоди про асоціацію України з ЄС ухвалено Основні засади державної екологічної політики України на період до 2030 року. Згідно з нею, визначено п’ять стратегічних цілей, серед яких забезпечення сталого розвитку природно-ресурсного потенціалу, зниження екологічних ризиків для екосистем та здоров’я населення, вдосконалення та розвиток державної системи природоохоронного управління.

Розблоковано (принаймні на це сподіваються у профільному комітеті) «колапс», що виник у галузі трансплантології. Відповідний закон набув чинності 1 січня, але досі не розроблено Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, тож у лікарів фактично зв’язані руки. Відповідно було ухвалено зміни, за якими, поки реєстр не почне діяти (але не пізніше 1 січня наступного року), всі операції здійснюватимуться на основі інформації, що міститься на паперових носіях; рішення про застосування анатомічного матеріалу від донора-трупа прийматиметься консиліумом лікарів. Також розширено перелік осіб, які є близькими родичами для родинного донорства, двоюрідними братами і сестрами, дядьком, тіткою, племінниками, визначено можливість донорства кісткового мозку від неповнолітніх повнорідних братів або сестер тощо.

Внесено технічні зміни до держбюджету-2019, згідно з якими стане можливим фінансування тих районів, у яких через воєнний стан не відбулися вибори в ОТГ.

У зв’язку зі скандалом навколо «Укроборонпрому» депутати ухвалили постанову стосовно проведення тимчасовою слідчою комісією ВР перевірки інформації, оприлюдненої у ЗМІ. Також із попереднім звітом виступив Б. Береза — голова ТСК, яка займалася розслідуванням відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. Встановлено, що, за недоброю традицією, в багатьох справах розслідування так і не було доведено до кінця. З огляду на стислі строки вирішили продовжити роботу ТСК ще на три місяці. Прибулий на засідання генпрокурор Ю. Луценко підбив проміжні підсумки справи К. Гандзюк: встановлено коло підозрюваних — виконавців, посередника, організатора. Слідство розглядає замовником злочину голову Херсонської облради В. Мангера, який після внесення застави відбув назад до Херсона.

У п’ятницю під час традиційної «Години запитань до уряду» про стан справ у довіреній сфері поінформував міністр соцполітики А. Рева. Він зупинився на, мабуть, найважливішому питанні, що роками турбує людей, — субсидійному. Нинішнього сезону влада суттєво оновила механізм надання допомоги (втім, правила не змінилися: сума залежить тільки від розміру витрат на житлово-комунальні послуги та від доходів громадян). Цього року почала діяти монетизація субсидій. 3 млн 378 тис. 807 домогосподарств уже в березні отримають гроші за лютий — у середньому 1 681 грн (при цьому є домогосподарства, яким призначено... 24 тис. грн субсидії).

Ще одне животрепетне питання — індексація пенсій. 1 березня розпочинається перший системний перерахунок відповідно до законодавчих норм. Всього осучасненню підлягають 10 мільйонів 200 тисяч пенсійних рахунків із 11,4 млн (захід не стосується військових пенсіонерів — їм підвищення окреме та пенсії, призначені в останні два роки). Формула індексації така: додаються по половині торішніх коефіцієнтів інфляції (9,8%) і зростання заробітної плати (24%). Відтак пенсії будуть підвищені на 17% для 8 млн 100 тис. пенсіонерів. 1 млн 800 тис. осіб мають повний страховий стаж, але пенсію отримують мінімальну. Отож громадянам цієї категорії у березні-квітні разово виплатять 2410 гривень.

Така докладна інформація, втім, депутатів не задовольнила, вони добряче «посмикали» запитаннями і А. Реву, й інших членів уряду. Наговорившись, розійшлися працювати в комітетах та готуватися до розгляду законопроекту про мову. Наступне пленарне засідання — 12 березня.