Архів
Вівторок,
5 березня 2019 року

№ 18 (19665)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Виборці сказали своє слово

ЕСТОНІЯ. Парламентські вибори виграла опозиційна «Партія реформ».

Докладніше...
Останній оплот джихадистів

СИРІЯ. Сили, які підтримуються США, пішли в наступ на останній бастіон «ІДІЛ» на сході країни.

Докладніше...
Це, називається, нормально

БІЛОРУСЬ. Олександр Лукашенко балотуватиметься на шостий президентський термін.

Докладніше...
Позачергово обрали мера

ПОЛЬЩА. Мером Гданська обрано Александру Дулькевич.

Докладніше...
Меншає безробітних

У ЄВРОСОЮЗІ рівень безробіття впав до мінімуму із початку століття.

Докладніше...
Народний протест

ЧОРНОГОРІЯ. У столиці Подгориці відбувся масовий протест проти влади.

Докладніше...
Індійсько-пакистанський конфлікт

ПАКИСТАН продовжив заборону на польоти у своєму авіапросторі.

Докладніше...
Потужний торнадо

США. Штатами Алабама і Джоржія пронісся потужний руйнівний торнадо.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Ще одна слідча комісія

Марина ТІШКОВА.

Наприкінці пленарного тижня депутати «розігрілись» і в четвер попрацювали продуктивно. Загалом розглянуто півтора десятка проектів законів та постанов, ухвалено чотири закони.

ПЛЕНАРНИЙ четвер обіцяв бути напруженим — для розгляду запланували блок законопроектів щодо національної безпеки і оборони та у другому читанні — проект закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», до якого надійшло дві з половиною тисячі поправок. До нього добрались аж наприкінці робочого дня, встиг виступити голова Комітету з питань культури та духовності М. Княжицький. Розгляд був формально розпочатий і продовжиться наступного пленарного тижня.

Сам законотворчий ужинок являє собою «асорті» з документів різної тематики — в основному гостро актуальних. На два роки продовжено чинність закону щодо підвищення вивізного мита на брухт (сам розмір збільшено з 42 до 58 євро/т), запровадженого 2016 року. Таким чином депутати сподіваються дати металургам фору, аби вони стали на ноги.

У рамках Угоди про асоціацію України з ЄС ухвалено Основні засади державної екологічної політики України на період до 2030 року. Згідно з нею, визначено п’ять стратегічних цілей, серед яких забезпечення сталого розвитку природно-ресурсного потенціалу, зниження екологічних ризиків для екосистем та здоров’я населення, вдосконалення та розвиток державної системи природоохоронного управління.

Розблоковано (принаймні на це сподіваються у профільному комітеті) «колапс», що виник у галузі трансплантології. Відповідний закон набув чинності 1 січня, але досі не розроблено Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, тож у лікарів фактично зв’язані руки. Відповідно було ухвалено зміни, за якими, поки реєстр не почне діяти (але не пізніше 1 січня наступного року), всі операції здійснюватимуться на основі інформації, що міститься на паперових носіях; рішення про застосування анатомічного матеріалу від донора-трупа прийматиметься консиліумом лікарів. Також розширено перелік осіб, які є близькими родичами для родинного донорства, двоюрідними братами і сестрами, дядьком, тіткою, племінниками, визначено можливість донорства кісткового мозку від неповнолітніх повнорідних братів або сестер тощо.

Внесено технічні зміни до держбюджету-2019, згідно з якими стане можливим фінансування тих районів, у яких через воєнний стан не відбулися вибори в ОТГ.

У зв’язку зі скандалом навколо «Укроборонпрому» депутати ухвалили постанову стосовно проведення тимчасовою слідчою комісією ВР перевірки інформації, оприлюдненої у ЗМІ. Також із попереднім звітом виступив Б. Береза — голова ТСК, яка займалася розслідуванням відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. Встановлено, що, за недоброю традицією, в багатьох справах розслідування так і не було доведено до кінця. З огляду на стислі строки вирішили продовжити роботу ТСК ще на три місяці. Прибулий на засідання генпрокурор Ю. Луценко підбив проміжні підсумки справи К. Гандзюк: встановлено коло підозрюваних — виконавців, посередника, організатора. Слідство розглядає замовником злочину голову Херсонської облради В. Мангера, який після внесення застави відбув назад до Херсона.

У п’ятницю під час традиційної «Години запитань до уряду» про стан справ у довіреній сфері поінформував міністр соцполітики А. Рева. Він зупинився на, мабуть, найважливішому питанні, що роками турбує людей, — субсидійному. Нинішнього сезону влада суттєво оновила механізм надання допомоги (втім, правила не змінилися: сума залежить тільки від розміру витрат на житлово-комунальні послуги та від доходів громадян). Цього року почала діяти монетизація субсидій. 3 млн 378 тис. 807 домогосподарств уже в березні отримають гроші за лютий — у середньому 1 681 грн (при цьому є домогосподарства, яким призначено... 24 тис. грн субсидії).

Ще одне животрепетне питання — індексація пенсій. 1 березня розпочинається перший системний перерахунок відповідно до законодавчих норм. Всього осучасненню підлягають 10 мільйонів 200 тисяч пенсійних рахунків із 11,4 млн (захід не стосується військових пенсіонерів — їм підвищення окреме та пенсії, призначені в останні два роки). Формула індексації така: додаються по половині торішніх коефіцієнтів інфляції (9,8%) і зростання заробітної плати (24%). Відтак пенсії будуть підвищені на 17% для 8 млн 100 тис. пенсіонерів. 1 млн 800 тис. осіб мають повний страховий стаж, але пенсію отримують мінімальну. Отож громадянам цієї категорії у березні-квітні разово виплатять 2410 гривень.

Така докладна інформація, втім, депутатів не задовольнила, вони добряче «посмикали» запитаннями і А. Реву, й інших членів уряду. Наговорившись, розійшлися працювати в комітетах та готуватися до розгляду законопроекту про мову. Наступне пленарне засідання — 12 березня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Приїхали
Читати
Рулони на мільйони
Читати
Питання знову зависло
Читати
Кому в Україні жити добре
Читати
Автокефалія не обговорюється
Читати
Кір: свіжа статистика
Читати
Гідне забезпечення захисникам
Читати
Рівність іще не повсюдна
Читати
Можливостей знайти себе більшає
Читати
Ще одна ЗВТ
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове