Вівторок, 26 лютого 2019 року № 16 (19663)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19663/print.php?n=41544

  • Неоголошена війна

Черговий теракт

Михайло ВЕДМІДЬ.

ЗБРОЙНЕ протистояння в зоні лінії дотику не припиняється. Час од часу бойовики гатять по позиціях Об’єднаних сил, у відповідь дістають вогневого відкоша. Протягом минулого тижня внаслідок ворожих обстрілів загинули три українських захисники, ще 12 зазнали поранень.

Є смертельні жертви й серед мирного населення. В суботу, 23 лютого, внаслідок спрацювання протитанкової міни вибухнув мікроавтобус, від чого загинуло двоє цивільних, ще трьох поранено. Сталося це о 12.30 за 50 метрів од контрольного пункту «Оленівка», де представники незаконних збройних формувань здійснюють пропуск громадян. У прес-центрі штабу ООС повідомили, що автомобіль з пасажирами з’їхав на узбіччя, де й натрапив на міну.

Непереливки було й жителям двох селищ на Луганщині, які наступного дня, у неділю, потрапили під мінометний вогонь бойовиків. «Сьогодні, 24 лютого, приблизно о 5-й годині ранку російсько-терористичні війська здійснили прицільний мінометний обстріл мирних населених пунктів Золоте та Новоолександрівка. Міни російського виробництва розривались просто в будинках українців. Налякані люди ледь встигали ховатись від вибухів», — йдеться у повідомленні прес-центру штабу ООС. Ось що розповів мешканець Золотого Дмитро, в будинок якого влучив снаряд: «Дружина схопила нашу трирічну доньку, і ми хотіли вибігти, але наступним вибухом вибило двері і ми впали. Через пережите моя донечка перестала розмовляти... Що нам робити, я не знаю...». У штабі додали, що на місці чергового злочину працюють представники української сторони СЦКК та слідчих органів, які збирають доказову базу терористичного акту проти мирного населення України.

У п’ятницю, 22 лютого, через КПВВ «Новотроїцьке» в ОРДЛО проїхали дев’ять вантажівок місії Міжнародного комітету Червоного Хреста. Вони везли 190 тонн будматеріалів як гуманітарну допомогу. Про це повідомили в Держприкордонслужбі України. Також у прес-службі відомства поінформували, що напередодні прикордонні наряди Краматорського та Донецького загонів разом із працівниками фіскальної служби завадили трьом спробам переміщення товарів з порушенням встановлених правил: «Зокрема, на тимчасово окуповану територію через КПВВ «Майорське» і «Новотроїцьке» намагались перевезти медичні препарати для захисту від шкідливих комах, а також парфуми. Загальна вартість товарів становить понад 45 тисяч гривень».

Як зазначається у повідомленні, пасажиро-транспортний потік через контрольні пункти в’їзду-виїзду залишався на рівні попередньої доби. Загалом через КПВВ пройшло 36 тисяч осіб та 4,6 тисячі транспортних засобів.