Архів
Вівторок,
26 лютого 2019 року

№ 16 (19663)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Шукають вихід із глухого кута

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд вивчає можливість відтермінування виходу країни зі складу Євросоюзу на два місяці.

Докладніше...
На політичному роздоріжжі

МОЛДОВА. Оприлюднено попередні підсумки парламентських виборів.

Докладніше...
Каталонія проти короля

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся масовий мітинг протесту проти візиту короля Іспанії Філіпа VI до Каталонії.

Докладніше...
Гинуть мирні жителі

АФГАНІСТАН. Торік у цій країні було вбито рекордну кількість мирних жителів.

Докладніше...
Відповідальність перед народом

КАЗАХСТАН. Новим прем’єр-міністром призначено Аскара Маміна.

Докладніше...
Загальнодержавна боргова амністія

ОАЕ. Влада вирішила пробачити борги перед банками своїх громадян на майже 100 мільйонів доларів.

Докладніше...
Уже пандемія

В’ЄТНАМ. Влада повідомила про перші випадки африканської чуми свиней у країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актульно

Справедливого вироку досі нема

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

На фото автора: мітинг-реквієм біля пам’ятного знака, встановленого на місці, де відбувся теракт.

Учетверте в Харкові вшановують жертв теракту, влаштованого російськими спецслужбами 22 лютого 2015 року. Відкрито кримінальне провадження проти трьох обвинувачуваних. Проте час спливає, а зло залишається непокараним...

ЦЯ ЖАХЛИВА трагедія сталася біля Палацу спорту. Того лютневого дня харків’яни вирішили відсвяткувати річницю перемоги харківського Майдану. Рік перед тим, 22 лютого 2014 року, в приміщенні палацу зібрався «хурал» сепаратистів, які, з усього було видно, мали на меті проголосити ХНР, а по суті, розчленувати Україну. Завадило їхнім планам те, що Віктор Янукович, який мав з’явитися на зібранні, в останній момент утік із Харкова, куди він прибув уночі. А найголовніше — під вікнами Палацу спорту зібралося близько 30 тисяч патріотів, готових до рішучих дій, аби не дати ухвалити фатальні для України рішення. Коли стало зрозуміло, що Майдан у Києві перемагає, мер Харкова Геннадій Кернес та екс-голова ОДА Михайло Добкін, які засідали в президії сепаратистського збіговиська, дременули за кордон. Щоправда, незабаром повернулись. І сьогодні почуваються в Україні дуже комфортно...

Першу річницю тих подій, які харків’яни вважають перемогою над сепаратизмом у Харкові, вирішили відзначити урочистою ходою. Утім, на шляху колони, як з’ясувало потім слідство, терористи заклали вибуховий пристрій. Унаслідок вибуху загинуло троє харків’ян, серед яких і школяр Данило Дідик. Жертв, напевно, було б набагато більше, якби між міною та демонстрантами не став УАЗ. Учасники маршу стверджують, що багатьох урятувало й те, що вони наділи на себе бронежилети. Спонукав до цього попередній теракт, коли біля суду спрацювала вибухівка і кілька чоловік зазнали поранення.

За підозрою у вчиненні цього злочину затримані харків’яни Володимир Дворников, Віктор Тетюцький, Сергій Башликов, котрі, як розслідували правоохоронці, були завербовані російськими спецслужбами. За вбивство людей вони мали отримати по 10 тис. дол. Дивує і обурює те, що Фрунзенський райсуд у цій справі засідає вже чотири роки, а кінця-краю тяганині не видно.

— На жаль, сторона захисту та підсудні обрали таку форму захисту — затягування розгляду справи, — пояснює учасникам мітингу-реквієму прокурор області Юрій Данильченко.

З-понад 60 засідань половина не відбулася через відсутність адвокатів і самих підсудних. У квітні 2017-го справу почали слухати заново через зміну суддівської колегії. З початку нового розгляду половина призначених судових засідань не відбулася через нібито погане самопочуття підсудних. Чи не кожне починалося з розгляду трьох-чотирьох клопотань щодо відводу суддів, секретаря суду, прокурора. Жодного суд не задовольнив, оскільки доводи обвинувачуваних не мали законних підстав.

— Чекаємо стадії надання своїх доказів стороною захисту, — інформує прокурор області. — Після цього ми зможемо перейти до дебатів і вироку. Запевняю, що прокурори давно вже готові до дебатів і визначилися зі своєю позицією щодо міри покарання особам, обвинувачуваним у цьому страшному злочині.

Батько загиблого Данила Андрій Дідик каже, що йому важко все це переносити.

— Мені було б легше, якби справа закінчилася справедливим вироком, — говорить він. — Не можу бачити ці нахабні морди...

До речі, громадські активісти запропонували у пам’ять про Данила присвоїти його ім’я школі, в якій він навчався. Відповідна петиція на сайті міськради набрала потрібні 5 тисяч голосів, однак влада зволікає з рішенням...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Від нашого — вашому
Читати
Iнструкція субсидіантам
Читати
Карткою — зручніше
Читати
Навезли «правильних»
Читати
Кривим шляхом
Читати
Картина з «бляхами»
Читати
Дешево. Для іноземців
Читати
Домоглися легалізації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове