Вівторок, 19 лютого 2019 року № 14 (19661)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19661/print.php?n=41499

  • Медична практика

Астму можна контролювати

Іван МАХОНЬКО,

пульмонолог.

Нещодавно лікарям «швидкої» не вдалося врятувати харківську студентку, в якої в кафе трапився напад астми. За статистикою ВООЗ, на цю недугу в світі хворіє 235 мільйонів. В Україні зареєстровано 210 тисяч таких пацієнтів.

АСТМА — хронічне запальне захворювання дихальних шляхів, що виявляється періодичними нападами задухи, свистячими хрипами, відчуттям стиснення у грудях через бронхоспазм. Сучасна медицина вміє контролювати цю недугу, не допускаючи загострення.

Високий ризик розвитку бронхіальної астми є в алергіків та людей із хронічними хворобами органів дихання. Схильність до неї передається спадково. Напад астми може виникнути будь-якої миті. Його можуть спровокувати психо­емоційний стрес, а також різкі або невідомі запахи. У людини при цьому набрякають бронхи, порушується дихання, погіршується серцева діяльність, через що організм відчуває брак кисню.

Холодне й вологе повітря — чи не основний чинник, котрий провокує напади цієї хвороби. Також бронхіальна астма може загостритись унаслідок застуди й надмірного фізичного навантаження.

Наскільки ефективні для астматиків інгалятори? У них є речовини, які розширюють бронхи та усувають спазми. Проте інгалятором не можна користуватися часто, тому що ліки в ньому прискорюють роботу серця, тож є ризик його раптової зупинки.

Мета лікування бронхіальної астми — зупинити хронічний запальний процес у бронхіальному дереві. Тоді симптоми хвороби слабшають.

Зменшити кількість нападів астми можна лікуванням у соляних шахтах. Також варто виконувати вправи дихальної гімнастики. Зокрема, ефективна така з них: у пляшку набрати до половини води, вставити трубочку, затим повільно крізь неї видихати повітря в посудину. Виконання цієї вправи тричі на день по п’ять хвилин поліпшить ваш стан.

Як можна зарадити людині, в якої стався астматичний напад? Передовсім дізнатися, чи має вона при собі якісь препарати, та допомогти скористатися ними. Бажано забезпечити доступ свіжого повітря та обов’язково викликати «швидку».