Вівторок, 19 лютого 2019 року № 14 (19661)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19661/print.php?n=41497

  • Застереження

Алергія на холод

Жанна ПРИХОДЬКО,

дерматокосметолог.

У багатьох людей, щойно стовпчик термометра опускається нижче нуля, постає проблема: навіть після нетривалого перебування на свіжому повітрі шкіра червоніє, а згодом набрякає. Буває, ще й вкривається пухирцями, свербить.

ЦЕ АЛЕРГІЯ на холод. Однак не кожне почервоніння холодної пори є алергією. Коли заходимо з вулиці в тепле приміщення, судини шкіри, стиснені на холоді, розширюються — звідси й почервоніння. Це нормальна фізіологічна реакція. Втім, коли почервоніння супроводжується свербінням, появою пухирців, набряком, можна стверджувати, що у людини почалася алергічна реакція.

Які ділянки шкіри найбільше потерпають від холодової кропив’янки? Найчастіше — на обличчі, руках, а ще на ділянках під колінами та на внутрішній поверхні стегон, сідницях. Нерідко така реакція супроводжується і нежитем, кон’юнктивітом (очі червоніють, сверблять, сльозяться, наче в них потрапив пил), головним болем. Холодова алергія може спровокувати й таку грізну реакцію, як бронхоспазм, коли стає важко дихати. Не менш поширена реакція — холодовий дерматит (обличчя, вуха й кисті рук червоніють, лущаться).

Як позбутися наслідків такої неприємної реакції, а головне — запобігти їй? Оскільки це прояв алергії, то лікарі призначають антигістамінні препарати внутрішньо і зовнішньо (тобто і пігулки, і мазі). Людям, чутливим до холоду, слід прискіпливіше обирати зимовий одяг. Натуральне хутро, вовняні тканини, пух можуть посилити прояви алергії. Краще, коли одяг, який безпосередньо торкається шкіри, вироблено з гіпоалергенної бавовни, льону.

Слід остерігатися переохолодження, пересушування шкіри, дбати про те, щоб у приміщенні, де ви живете та працюєте, холодної пори року було не тільки достатньо тепла, а й вологи. Пересушена шкіра стає вразливішою.

Чи допомагає за такої ситуації захисний крем? Так, гіпоалергенні жирні захисні креми частково захищають шкіру від упливу холоду. Однак алергія не виникає на порожньому місці, досить часто це наслідок інших недуг. Тож якщо алергічна реакція повторюється, треба звернутися до лікаря-алерголога, щоб з’ясувати, що в організмі не так.

Ця хвороба не має вікових бар’єрів — чутливими є і діти, і дорослі, однак у малят хвороба може виявлятися яскравіше: на обличчі, вухах, кистях рук виникають темно-червоні плями.