Вівторок, 19 лютого 2019 року № 14 (19661)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19661/print.php?n=41478

  • Соціальна панорама

Борщовий набір і «листи щастя»

Олена КОЩЕНКО.

ПРО ТЕ, що в країні підвищуються соціальні стандарти, зокрема й зарплати та пенсії, урядовці нам нагадують повсякчас. Нещодавно, скажімо, пенсіонерам були розіслані поштою повідомлення від ПФУ, які починаються так: «За дорученням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана Пенсійний фонд інформує вас, що вашу пенсійну виплату збільшено на…» І наводиться сума. Прикметно, що такі «листи щастя» отримали навіть ті, чия пенсія зросла на... копійки. Можна уявити, як вони, ощасливлені новиною, просльозилися.

А тим часом ціни на все продовжують рости. У тому числі й на найнеобхідніші харчі. Зокрема, впродовж минулого місяця першість у підвищенні вартості утримали овочі борщового набору. Серед них найбільше додала в ціні капуста — на 29,6%, або 2,62 грн, за кілограм. Картопля подорожчала на 16,8%, буряки — 14,3, цибуля — 10,0, морква — 3,4%...

РАЦС почекає?

ДЕДАЛІ рідше співвітчизники офіційно одружуються. 2014-го українські РАЦСи розписали 300 тисяч пар, а торік — лише майже 229 тисяч, на 20 тисяч менше, ніж позаторік… Проте, як зазначають соціологи, є інший бік проблеми, що останніми десятиліттями дала велику тріщину в підмурках суспільного інституту сім’ї. Невпинно зростає число тих, хто перебуває у громадянському шлюбі. При цьому спостерігається тенденція, що люди сходяться у більш пізньому віці. Зокрема, якщо на початку незалежності дівчата брали шлюб пересічно у 21-23 роки, а юнаки — у 24-26, то нинішні пари, котрі наважились жити сім’єю, вже на п’ять-вісім, чи й на 10 років старші.

Упаковка з хитрою рекламою

НА полицях крамниць сьогодні багато продуктів, на упаковках яких значиться, буцімто вони екологічно чисті, без ГМО, навіть мають лікувальні властивості... Здебільш, стверджують фахівці, це не відповідає дійсності й насправді є рекламним гачком для збільшення обсягів продажу. Втім, незабаром для недобросовісних виробників така можливість урветься.

Президент підписав закон про врегулювання загальних принципів і вимог до інформації про харчові продукти, зокрема і що стосується їхнього маркування. Згідно з ним, продуктам уже не можна буде «просто так», без доведених клінічних досліджень, приписувати лікувальні властивості. Вказана заборона поширюється й на рекламу харчів. Також закон зобов’язує виробника вказувати наявність у продукті генетично модифікованих складових, навіть якщо вони становлять менше відсотка. Застереження не зайве, адже продукція з умістом ГМО, безпечність якої для людського організму у далекій перспективі досі остаточно не доведена, безконтрольно заполонили український ринок. Закон набере чинності через півроку.

Дівчатам личить військова форма

КИЇВСЬКИЙ військовий ліцей імені Івана Богуна вперше у своїй історії цього року оголосив набір не лише юнаків, а й дівчат. Поки що він становитиме 30 ліцеїсток, але згодом може збільшитись. Командиром навчального взводу дівчат буде нинішня офіцер-вихователь ліцею Юлія Микитенко, випускниця Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, яка служила в зоні бойових дій на Донбасі на посаді командира розвідувального взводу. За словами майбутньої наставниці, ставлення до дівчат і навантаження будуть такі самі, як у хлопців. Проживатимуть вони окремо.

Останніми роками зростає інтерес представниць прекрасної статі до воєнної служби. Деякі вже встигли добре себе зарекомендувати у цій царині: у Збройних силах України служить три тисячі жінок офіцерів, близько 70 з них мають звання полковника.

Продажні виборці

АВАНТЮРНИЙ соціальний експеримент провели у Харкові громадські активісти. Через соціальну мережу вони закликали містян прийти за гроші (кожному за участь обіцяли по тисячі гривень) на фейковий мітинг на підтримку нібито кандидата у президенти. Уявіть, охочих «підтримати президента від народу» виявилося понад сто. Призначеного дня на площі в центрі міста їх попросили проскандувати на камери: «Онопрієнко — це ми!», «Онопрієнко — це сила!», і «Онопрієнко — майбутнє України!». І «мітингувальники» з легкістю це зробили. Більше того, на камеру вони запевняли, що голосуватимуть саме за Анатолія Онопрієнка. Ці люди навіть не подумали перевірити, чиє прізвище вони скандують та чий портрет тримають у руках. Адже їхнім кандидатом виявився… радянський серійний убивця, один із найжорстокіших маніяків XX століття. «Виборці» без докорів сумління повелися на легкий заробіток. А після закінчення мітингу дружно вимагали від організаторів акції свої «чесно зароблені гроші». Подібні експерименти з таким же результатом провели активісти Одеси та Києва.

Навіть страшно подумати, скільки ще таких продажних виборців може набратися по всій країні, коли голосуватимемо за чільника держави.

Не стрічають по одежі

У ПРАВОСЛАВНІЙ церкві України скасували обов’язкове носіння хустки для жінок. Митрополит Епіфаній повідомив, що викорінює правило працівників храмів УПЦ лаятися на жінок, що заходять до церкви з не покритою хусткою головою. «У нас, православних, є певні принципи. А надто у старшого покоління, яке робить різкі зауваження молодим людям, що вперше відвідують храм. Цього не можна робити. Чому? Бо людину не можна зустрічати за її зовнішнім виглядом. Ми маємо прийняти її з любов’ю. А вона сама прийде до усвідомлення, що в такому вигляді не можна відвідувати храм», — сказав митрополит.

Хлібні заробітки

ОБСЯГ грошових переказів в Україну з використанням міжнародних платіжних систем за останні 12 місяців у вісім разів перевищив суму коштів, відправлених звідси за її межі. Так, за даними НБУ, ті, хто живе в Україні, загалом відправили за кордон суму, еквівалентну 294 млн доларів, натомість із 221 країни надійшло 2,301 мільярда. При цьому частка переказів в Україну зі США становить 17%, з Ізраїлю — 13%, Росії — 9%, Італії — 8%, Польщі — 7%...