Вівторок, 19 лютого 2019 року № 14 (19661)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19661/print.php?n=41473

  • Неоголошена війна

Статистика жертв і пропаганда

Михайло ВЕДМІДЬ.

ВНАСЛІДОК ворожої вогневої активності минулого тижня ЗСУ втратили ще двох захисників, усього від початку лютого — чотирьох. За даними української розвідки, оприлюдненими прес-центром штабу ООС, за цей період втрати загиблими у незаконних збройних формувань — 51 чоловік. Кількість поранених з обох сторін — 19 і 60 відповідно.

Загалом від початку бойових дій на Сході України тільки внаслідок бойових дій загинуло 2945 українських воїнів, з них 948 — після підписання Мінських угод. Про це повідомив Петро Порошенко на конференції у Мюнхені.

Нагадаємо: нещодавно з’явилась інформація Моніторингової місії ООН з прав людини стосовно кількості жертв так званої гібридної війни. За даними Місії, з квітня 2014-го до кінця 2018 року загинули від 12800 до 13 тисяч чоловік. З них 4000 — військові Української армії, 5500 — підтримувані РФ озброєні бойовики і близько 3330 — цивільних осіб.

Відомо, що статистика іноді залежить не від реального фактажу, а від того, хто, як і з якою метою підраховує. За словами координатора групи «Інформаційний опір» Дмитра Тимчука, командування «2-го армійського корпусу ЛНР» розкритикувало підготовлене і оголошене «прес-службою народної міліції ЛНР» повідомлення про начебто прибуття в район Щастя «групи жінок-снайперів із Прибалтики». На думку командування, пише Тимчук, подібні повідомлення повністю себе дискредитували, адже раніше представники «НМ ЛНР» неодноразово повідомляли про появу на фронті у лавах ЗСУ снайперів «з Польщі», «з країн НАТО», «з Прибалтики», «американського спецназу» тощо. Мовляв, пропаганда — це одне, а статистика, на основі якої потрібно робити певні висновки і ухвалювати рішення, — зовсім інше.