Архів
Вівторок,
19 лютого 2019 року

№ 14 (19661)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
День гніву

ІТАЛІЯ. У Римі сотні тисяч громадян протестували проти економічних заходів уряду.

Докладніше...
Таки роззброюється

ПІВНІЧНА КОРЕЯ дала згоду на перевірку її ядерних об’єктів інспекторами МАГАТЕ.

Докладніше...
Територіальний конфлікт

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Військовий корабель Іспанії виганяв комерційні судна з британських вод біля Гібралтару.

Докладніше...
Знову його «не так зрозуміли»?

ПОЛЬЩА. Прем’єр-міністр скасував візит до Ізраїлю через коментарі щодо Голокосту.

Докладніше...
Нарешті це сталося

США. Дональд Трамп підписав урядовий бюджет.

Докладніше...
Удар у спину Мадуро

В РОСІЇ заморозили рахунки нафтової компанії Венесуели.

Докладніше...
Відкрили небо

ІНДІЯ поновила авіасполучення з Іраком після майже 30-річної перерви.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Борщовий набір і «листи щастя»

Олена КОЩЕНКО.

ПРО ТЕ, що в країні підвищуються соціальні стандарти, зокрема й зарплати та пенсії, урядовці нам нагадують повсякчас. Нещодавно, скажімо, пенсіонерам були розіслані поштою повідомлення від ПФУ, які починаються так: «За дорученням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана Пенсійний фонд інформує вас, що вашу пенсійну виплату збільшено на…» І наводиться сума. Прикметно, що такі «листи щастя» отримали навіть ті, чия пенсія зросла на... копійки. Можна уявити, як вони, ощасливлені новиною, просльозилися.

А тим часом ціни на все продовжують рости. У тому числі й на найнеобхідніші харчі. Зокрема, впродовж минулого місяця першість у підвищенні вартості утримали овочі борщового набору. Серед них найбільше додала в ціні капуста — на 29,6%, або 2,62 грн, за кілограм. Картопля подорожчала на 16,8%, буряки — 14,3, цибуля — 10,0, морква — 3,4%...

РАЦС почекає?

ДЕДАЛІ рідше співвітчизники офіційно одружуються. 2014-го українські РАЦСи розписали 300 тисяч пар, а торік — лише майже 229 тисяч, на 20 тисяч менше, ніж позаторік… Проте, як зазначають соціологи, є інший бік проблеми, що останніми десятиліттями дала велику тріщину в підмурках суспільного інституту сім’ї. Невпинно зростає число тих, хто перебуває у громадянському шлюбі. При цьому спостерігається тенденція, що люди сходяться у більш пізньому віці. Зокрема, якщо на початку незалежності дівчата брали шлюб пересічно у 21-23 роки, а юнаки — у 24-26, то нинішні пари, котрі наважились жити сім’єю, вже на п’ять-вісім, чи й на 10 років старші.

Упаковка з хитрою рекламою

НА полицях крамниць сьогодні багато продуктів, на упаковках яких значиться, буцімто вони екологічно чисті, без ГМО, навіть мають лікувальні властивості... Здебільш, стверджують фахівці, це не відповідає дійсності й насправді є рекламним гачком для збільшення обсягів продажу. Втім, незабаром для недобросовісних виробників така можливість урветься.

Президент підписав закон про врегулювання загальних принципів і вимог до інформації про харчові продукти, зокрема і що стосується їхнього маркування. Згідно з ним, продуктам уже не можна буде «просто так», без доведених клінічних досліджень, приписувати лікувальні властивості. Вказана заборона поширюється й на рекламу харчів. Також закон зобов’язує виробника вказувати наявність у продукті генетично модифікованих складових, навіть якщо вони становлять менше відсотка. Застереження не зайве, адже продукція з умістом ГМО, безпечність якої для людського організму у далекій перспективі досі остаточно не доведена, безконтрольно заполонили український ринок. Закон набере чинності через півроку.

Дівчатам личить військова форма

КИЇВСЬКИЙ військовий ліцей імені Івана Богуна вперше у своїй історії цього року оголосив набір не лише юнаків, а й дівчат. Поки що він становитиме 30 ліцеїсток, але згодом може збільшитись. Командиром навчального взводу дівчат буде нинішня офіцер-вихователь ліцею Юлія Микитенко, випускниця Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, яка служила в зоні бойових дій на Донбасі на посаді командира розвідувального взводу. За словами майбутньої наставниці, ставлення до дівчат і навантаження будуть такі самі, як у хлопців. Проживатимуть вони окремо.

Останніми роками зростає інтерес представниць прекрасної статі до воєнної служби. Деякі вже встигли добре себе зарекомендувати у цій царині: у Збройних силах України служить три тисячі жінок офіцерів, близько 70 з них мають звання полковника.

Продажні виборці

АВАНТЮРНИЙ соціальний експеримент провели у Харкові громадські активісти. Через соціальну мережу вони закликали містян прийти за гроші (кожному за участь обіцяли по тисячі гривень) на фейковий мітинг на підтримку нібито кандидата у президенти. Уявіть, охочих «підтримати президента від народу» виявилося понад сто. Призначеного дня на площі в центрі міста їх попросили проскандувати на камери: «Онопрієнко — це ми!», «Онопрієнко — це сила!», і «Онопрієнко — майбутнє України!». І «мітингувальники» з легкістю це зробили. Більше того, на камеру вони запевняли, що голосуватимуть саме за Анатолія Онопрієнка. Ці люди навіть не подумали перевірити, чиє прізвище вони скандують та чий портрет тримають у руках. Адже їхнім кандидатом виявився… радянський серійний убивця, один із найжорстокіших маніяків XX століття. «Виборці» без докорів сумління повелися на легкий заробіток. А після закінчення мітингу дружно вимагали від організаторів акції свої «чесно зароблені гроші». Подібні експерименти з таким же результатом провели активісти Одеси та Києва.

Навіть страшно подумати, скільки ще таких продажних виборців може набратися по всій країні, коли голосуватимемо за чільника держави.

Не стрічають по одежі

У ПРАВОСЛАВНІЙ церкві України скасували обов’язкове носіння хустки для жінок. Митрополит Епіфаній повідомив, що викорінює правило працівників храмів УПЦ лаятися на жінок, що заходять до церкви з не покритою хусткою головою. «У нас, православних, є певні принципи. А надто у старшого покоління, яке робить різкі зауваження молодим людям, що вперше відвідують храм. Цього не можна робити. Чому? Бо людину не можна зустрічати за її зовнішнім виглядом. Ми маємо прийняти її з любов’ю. А вона сама прийде до усвідомлення, що в такому вигляді не можна відвідувати храм», — сказав митрополит.

Хлібні заробітки

ОБСЯГ грошових переказів в Україну з використанням міжнародних платіжних систем за останні 12 місяців у вісім разів перевищив суму коштів, відправлених звідси за її межі. Так, за даними НБУ, ті, хто живе в Україні, загалом відправили за кордон суму, еквівалентну 294 млн доларів, натомість із 221 країни надійшло 2,301 мільярда. При цьому частка переказів в Україну зі США становить 17%, з Ізраїлю — 13%, Росії — 9%, Італії — 8%, Польщі — 7%...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На руки — півтори тисячі
Читати
Порахували, але не остаточно
Читати
Новини для «бляхерів»
Читати
Нижче мінімуму
Читати
Хочуть, щоб у нас було прозоро
Читати
Оголошено призов
Читати
Чи ж доживемо до процвітання?
Читати
Стартувала «будівельна амністія»
Читати
Курячий «локомотив»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове