Архів
Вівторок,
19 лютого 2019 року

№ 14 (19661)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Астму можна контролювати

Іван МАХОНЬКО,

пульмонолог.

Нещодавно лікарям «швидкої» не вдалося врятувати харківську студентку, в якої в кафе трапився напад астми. За статистикою ВООЗ, на цю недугу в світі хворіє 235 мільйонів. В Україні зареєстровано 210 тисяч таких пацієнтів.

АСТМА — хронічне запальне захворювання дихальних шляхів, що виявляється періодичними нападами задухи, свистячими хрипами, відчуттям стиснення у грудях через бронхоспазм. Сучасна медицина вміє контролювати цю недугу, не допускаючи загострення.

Високий ризик розвитку бронхіальної астми є в алергіків та людей із хронічними хворобами органів дихання. Схильність до неї передається спадково. Напад астми може виникнути будь-якої миті. Його можуть спровокувати психо­емоційний стрес, а також різкі або невідомі запахи. У людини при цьому набрякають бронхи, порушується дихання, погіршується серцева діяльність, через що організм відчуває брак кисню.

Холодне й вологе повітря — чи не основний чинник, котрий провокує напади цієї хвороби. Також бронхіальна астма може загостритись унаслідок застуди й надмірного фізичного навантаження.

Наскільки ефективні для астматиків інгалятори? У них є речовини, які розширюють бронхи та усувають спазми. Проте інгалятором не можна користуватися часто, тому що ліки в ньому прискорюють роботу серця, тож є ризик його раптової зупинки.

Мета лікування бронхіальної астми — зупинити хронічний запальний процес у бронхіальному дереві. Тоді симптоми хвороби слабшають.

Зменшити кількість нападів астми можна лікуванням у соляних шахтах. Також варто виконувати вправи дихальної гімнастики. Зокрема, ефективна така з них: у пляшку набрати до половини води, вставити трубочку, затим повільно крізь неї видихати повітря в посудину. Виконання цієї вправи тричі на день по п’ять хвилин поліпшить ваш стан.

Як можна зарадити людині, в якої стався астматичний напад? Передовсім дізнатися, чи має вона при собі якісь препарати, та допомогти скористатися ними. Бажано забезпечити доступ свіжого повітря та обов’язково викликати «швидку».

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове