Вівторок, 12 лютого 2019 року № 12 (19659)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19659/print.php?n=41426

  • З приводу

Будьте пильні, купуючи набіл

Марина БІЛИК.

АСОЦІАЦІЯ виробників молока б’є на сполох: на прилавках магазинів, кіосків та на ринках суттєво зросла кількість «несправж-нього» домашнього сиру, який маскують під звичайний. Такий продукт має дуже привабливу ціну — близько 40 грн за кілограм, від «нормального» на вигляд і смак майже нічим не відрізняється. Однак у його складі молочний білок замінено рослинним. Для виробництва кілограма звичайного сиру необхідно 6-7 літрів молока, а для рослинного достатньо півтора-два. «Несправжній» сир не псується по кілька тижнів. Щоб перевірити продукт, його трохи слід покласти в молоко — підробка розчиняється. При цьому, відзначили в асоціації, в Україні спостерігається значне зменшення споживання молочних продуктів на внутрішньому ринку — воно нині не перевищує 50% фізіологічної потреби людини.

До речі, в Україні, згідно із Законом «Про стандартизацію», який набув чинності 3 січня 2015-го, від початку поточного року скасовано переважну більшість технічних стандартів Радянського Союзу «ГОСТ». До 1 січня 2022 року залишатимуться чинними 1173. Це пов’язано з тим, що в нас відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС поступово як національні впроваджуються Європейські стандарти (EN). Та от біда: вітчизняні виробники суворо дотримуються останніх, виготовляючи продукцію на експорт, а для товарів, що йдуть на внутрішній ринок, не вважають це обов’язковим. Мовляв, для свого споживача не варто так уже старатись.