Вівторок, 12 лютого 2019 року № 12 (19659)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19659/print.php?n=41422

  • Ну і ну!

Такий ранній пізньоцвіт

Василь ПІДДУБНЯК.

ХОЧА харківський бабак і напророкував Україні пізню весну, зупинити наступ теплого повітря на південні терени держави «прогнозист від природи» не зміг. Вже у перші дні лютого, які видалися напрочуд березневими у старій частині дендропарку всесвітньо відомого біосферного заповідника «Асканія-Нова», що на Херсонщині, зацвіли проліски.

З’ясувалося, що прикмети весни дещо несподівано з’явилися не лише тут, а й на Азові. Де на околицях сіл Щасливцеве та Стрілкове, розташованих на курортній Арабатській стрілці, на тлі торішніх бур’янів і сухотрав’я заявив про себе ніжно-фіолетовою барвою червонокнижний провісник весни пізньоцвіт анкарський. Саме через Україну проходить північна межа ареалу цієї рослини. Пізньоцвіт анкарський трапляється у Криму і степах Північного Причорномор’я.

Місцеві синоптики відзначають, що нинішня зима, яка видалася навдивовижу теплою, супроводжується і справжніми погодними рекордами. За даними обласного гідрометеоцентру, цього лютого було зафіксовано температурний максимум за останні 70 років — температура повітря досягла 13,2 градуса Цельсія.