Вівторок, 12 лютого 2019 року № 12 (19659)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19659/print.php?n=41416

  • АПК

Згори побачать усе

Устина Гречанюк.

В УКРАЇНІ запрацював супутниковий моніторинг використання сільськогосподарських земель. Тендер на реалізацію цього проекту, який фінансують Світовий банк та ЄС, виграла американська компанія EOS, що має представництво в Україні та співпрацює з провідними університетами та науково-дослідними інститутами.

На основі даних космічного моніторингу був проведений аналіз рослинного покриву земної поверхні, що дало змогу створити карту посівів сільгоспкультур, визначити точні межі полів, а також основні типи покриття за період з 2016-го до 2018 року. Також були ідентифіковані невідповідності в кадастрових даних та факти відсутності сівозміни. Ведеться моніторинг великого масиву полів, на яких протягом декількох років вирощується одна і та сама культура.

«Ми можемо надати інформацію про те, які культури вирощувалися на конкретному полі попередніми роками, та визначити сівозміну, — говорить технічний директор EOS Володимир Васильєв. — Виокремити проблемні зони та деградаційні процеси на великому часовому проміжку, оцінити врожайність базових регіональних культур».

Доступ до супутникових даних за попередні роки та аналіз інформації з використання найновіших технологій до того ж дає можливість проводити оцінку вартості землі.

До роботи у проекті залучені співробітники Інституту космічних досліджень НАН та Державного космічного агентства України, а також досвідчені вітчизняні експерти з використання систем космічного спостереження. Згідно з їхньою оцінкою, точність карт класифікації становить понад 90%, що вважається високим показником, особливо враховуючи велику кількість малих полів.

Основна мета проекту — підвищити прозорість та ефективність управління земельними активами в Україні. Крім того супутниковий моніторинг повинен сприяти розвитку ринку агрострахування.