Вівторок, 12 лютого 2019 року № 12 (19659)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19659/print.php?n=41412

  • Неоголошена війна

Знову лазерна зброя?

Михайло ВЕДМІДЬ.

ВІДОМО, що майже будь-який воєнний конфлікт, особливо довготривалий, супроводжується застосуванням нових видів озброєння, бо їх потрібно випробовувати в умовах не просто наближених до бойових, а у реальному бою. Також не є секретом, що серед нових військових розробок є й такі, що заборонені міжнародним правом до застосування. Серед них і лазерна зброя.

Імовірно, що саме з такою довелося «познайомитися» українським прикордонникам у ніч на 9 лютого неподалік КПВВ «Станиця Луганська». Як повідомили у прес-центрі штабу ООС, протягом кількох годин «прикордонні наряди з прикриття дорожнього коридору фіксували з боку тимчасово окупованої території промені світло-фіолетового кольору з періодичністю кожні дві-три хвилини. Через особливості рельєфу місцевості, де перебувають окупанти, та небезпеку використання оптичних і тепловізійних приладів точних місць виходу променя встановити не вдалось».

Нагадаємо, що раніше підрозділи Держприкордонслужби зі складу Об’єднаних сил вже наражались на щось подібне. Так, протягом 2016-2018 років під час несення служби ураження органів зору дістали п’ять військовослужбовців Краматорського прикордонного загону, які вели спостереження через оптичні прилади за бойовиками.

У штабі ООС додали, що «інформація про імовірне використання російсько-окупаційними військами забороненої лазерної зброї спеціального призначення доведена до міжнародних і правозахисних організацій».