Архів
Вівторок,
12 лютого 2019 року

№ 12 (19659)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Анкара обурена

ФРАНЦІЯ. Президент оголосив про відзначення в країні Дня пам’яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Докладніше...
Вирішальна збройна операція

У СИРІЇ розпочався наступ на останній форпост «Ісламської держави».

Докладніше...
Армія з народом

ВЕНЕСУЕЛА. Ще один високопоставлений військовий перейшов на бік тимчасового президента Хуана Гуайдо.

Докладніше...
У пошуках компромісів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр оголосила про нові дебати щодо Brexit у парламенті.

Докладніше...
Політичний гордіїв вузол

ІСПАНІЯ. Уряд припинив переговори з сепаратистами Каталонії.

Докладніше...
Несподіваний візит

АФГАНІСТАН. У Кабул із неоголошеним візитом прибув очільник Пентагону.

Докладніше...
У сусідів є робота

ЧЕХІЯ, НІМЕЧЧИНА і ПОЛЬЩА — країни з найнижчим рівнем безробіття в Європі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Правила виклику «швидкої» не змінилися

Підготувала
Лариса ПИЛИПЕНКО.

Останнім часом у інформпросторі розповсюджується новина, що начебто в Україні вступили в дію нові правила виклику «швидкої допомоги», згідно з якими вона виїжджає лише на обмежену кількість викликів. У зв’язку із цим МОЗ України оприлюднив офіційну заяву. Ось її зміст.

«УСЕ ЧАСТІШЕ поширюється інформація, що начебто з 1 січня 2019 року в Україні діють нові правила виклику екстреної допомоги, — йдеться у повідомленні МОЗ. — Зокрема, стверджується, що екстрену допомогу розділили на швидку та невідкладну і викликати ці служби необхідно за різними номерами телефонів — 103 і 112 відповідно. Спростовуємо цю неправдиву інформацію, розповсюдження якої є особливо небезпечним. Адже це вводить в оману українців щодо шляхів звернення за необхідною медичною допомогою і може стати причиною самолікування та настання тяжких наслідків для здоров’я».

Медичне відомство у своїй заяві наголошує: правила виклику екстреної медичної допомоги затверджені Наказом МОЗ від 1 червня 2009 року №370. Зміни до цього нормативного акта не вносились, він є чинним на сьогодні, і саме ним керуються диспетчери «швидкої допомоги», приймаючи виклики.

Бригади «швидкої» надають допомогу у випадках, коли існує безпосередня загроза життю та здоров’ю людини. Існує перелік симптомів, які можуть свідчити про необхідність екстреної допомоги. Це, наприклад, раптовий розлад дихання, знепритомнення, біль у ділянці серця, значна зовнішня кровотеча тощо. У таких випадках необхідно викликати «швидку допомогу» за єдиним номером 103. Бригада екстреної медичної допомоги має прибути на місце події у містах протягом 10 хвилин, у населених пунктах поза межами міста — протягом 20 хвилин із моменту надходження звернення до диспетчера.

Так звана служба невідкладної допомоги є однією з опцій надання медичної допомоги вдома у пацієнта. Рішення про її створення та підтримку приймає місцева влада. В тих регіонах, де вона працює, є окремі номери, за якими можна викликати медиків або скористатись переадресацією виклику з номеру 103. Зазвичай це місцеві номери і в жодному разі не номер 112. Крім того, якщо йдеться про неекстрений виклик у робочий час медичного закладу первинної допомоги, можна звернутись до свого сімейного лікаря.

Якщо на регіональному рівні не визначено механізм надання медичної допомоги в неекстрених випадках, до таких пацієнтів виїжджають бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги протягом години з моменту отримання звернення. Наприклад, ідеться про такі стани, які не загрожують життю, як незначне підвищення температури чи тиску без додаткових симптомів, випадки загострення хронічних хвороб тощо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без газу не зігрітись
Читати
Оголосили про підозру
Читати
Мову треба знати
Читати
Не пускають
Читати
«Перехрещуватися» нема необхідності
Читати
Зміни для стипендіатів
Читати
Оновлений «безвіз»
Читати
Кажуть, що наводиться лад
Читати
П’ять мільярдів — у Пенсійний фонд
Читати
Скільки зароблять: прогнози
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове