Вівторок, 5 лютого 2019 року № 10 (19657)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19657/print.php?n=41349

  • Хочете — вірте, хочете — ні

У березні чекайте морозів

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Байбак Тимко ІІІ, який мешкає на біостанції в селі Гайдари Зміївського району поблизу Харкова, не побачив на католицьке Стрітення, тобто 2 лютого, своєї тіні.

— У БЕРЕЗНІ нас чекають приморозки, а справжня весна прийде у квітні,— прокоментувала, дивлячись на розбудженого гризуна, співробітниця Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Надія Токарська.

На жаль, Тимко ІІІ, як і його дід та батько, також Тимки, нічого не говорить про види на урожай. Завітавши до Балаклійського району, я поцікавився думкою з цього приводу аграріїв. Вони були обережні в своїх висловлюваннях. Мовляв, зараз ідеальна зима, снігу стільки, що він захистить озимі, навіть якщо будуть морози до мінус 20, про що віщують синоптики, а далі буде видно.

День байбака на біостанції університету відзначають із 2004 року. Це не данина модним віянням, а прагнення працівників закладу привернути увагу до проблеми виживання байбаків на Харківщині. Популяція цих тварин через господарську діяльність людини катастрофічно зменшується.

До речі, неофіційний День байбака відзначають і у Львові. Однак якщо на Слобожанщині Тимка будять 2 лютого, то на Галичині свого прогнозиста турбують через два тижні, тобто на православне Стрітення. Чий прогноз точніший, покаже весна. Втім, селяни і без байбаків знають: тепло по-справжньому буде після Паски. А вона цього року припадає на 28 квітня.