Вівторок, 5 лютого 2019 року № 10 (19657)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19657/print.php?n=41343

  • АПК

Виноградарі готуються до ринку

Олександр НЕБОГАТОВ.

В ОДЕСЬКІЙ області завершили складати кадастр виноградників. У ньому відтепер міститься повна інформація про місце й площі насаджень, статус земельних ділянок, особливості ґрунту та мікроклімату, а також сорт і яке саме вино з нього виготовляють.

На сьогодні у базі даних є відомості про понад 1600 земельних ділянок під насадженнями різних сортів винограду. Перелік містить 40 найменувань технічних сортів, 56 столових та чотири підщепних. Для цього протягом трьох років обстежено виноградники 175 суб’єктів господарювання у 13 районах, загальна площа яких становить майже 17,5 тис. га. У рамках обласної програми «Аграрна Одещина» передбачається подальша робота. Нині подібні реєстри ефективно працюють у всіх виноробних країнах Євросоюзу. У разі виходу на зовнішні ринки збуту такий кадастр стане у пригоді виробникам Одещини.

Передбачається, що до штрих-коду на пляшці вина, яка потім надійде у продаж, вноситимуть усю інформацію про місце вирощування сировини. Нагадаємо, нині в області реалізується проект Євросоюзу, який дасть змогу контролювати найменування й походження вина за стандартами ЄС. Його мета — пошук і встановлення географічних показників, які позначають унікальні традиції, культурну спадщину та історію України.