П’ятниця, 1 лютого 2019 року № 9 (19656)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19656/print.php?n=41332

  • Природа і ми

Весела компанія

Василь ЗАКРЕВСЬКИЙ.

Фото автора.

У ВОЛЬЄРАХ Фастівської станції юних натуралістів, які розмістилися у знаменитому парку — пам’ятці садово-паркового мистецтва «Молодіжний», добре почувають себе дві косулі (хлопчики) шестимісячного віку, в’єтнамське чорне порося Буба та вівця Маня. Вони мирно уживаються між собою. Цікава історія лісових малюків.

Торік їх зовсім кволими знайшли неподалік Миронівки діти. В одній із садиб виходжували, як могли. Затим дорослі їх передали під опіку Фастівській станції юних натуралістів. Тут тварин іще два тижні годували молоком із соски. Тепер вони смакують морквою, буряком, сіном, стали дуже домашні, йдуть до людських рук. Одне козеня назвали Гриня, іншому ще підшукують ім’я.

Поруч, у сусідньому приміщенні, мешкає хижий птах канюк. Він тут після поранення проходить реабілітацію. До весни має повністю одужати, стати на крило.

Окремий вольєр займають декоративні карликові кури, качки і голуби. Останні несподівано для всіх нещодавно — на Різдво — обзавелися потомством. Двоє пташенят уже вбилися в пір’я.

А в самому приміщенні станції юних натуралістів, яку очолює директор Ольга Сіляк, у клітках розмістилися морські свинки, хом’яки, тхореня, сатинові миші, їжак білий, леопардовий гекон, моїсові полози (змії, батьківщина — Південна Америка) та інші наші менші друзі.

— Сьогодні у нашому зоолого-тваринницькому комплексі понад 50 видів птахів і тварин, — розповідає завідувач куточка живої природи Фастівської станції юних натуралістів Наталя Стецкевич. — За ними доглядають не тільки штатні працівники, а й діти. У гуртках нашого закладу, а також у шкільних займаються 305 юних натуралістів. Безпосередній контакт із пернатими і тваринами, догляд за ними, підгодовування дітям ідуть на користь. Вони стають добрішими, милосерднішими.

До цього будинку живої природи протоптали стежку не тільки місцеві жителі. Чимало відвідувачів приїздять сюди із-за кордону, зокрема Молдови, Польщі. Вони висловлюють щире захоплення і чудовим парком, і гарними умовами утримання тварин. А ще дивуються, що вхід безкоштовний...