П’ятниця, 1 лютого 2019 року № 9 (19656)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19656/print.php?n=41326

  • Нотатки метеоролога

Помірні морози та часті відлиги

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

ЦЬОГОРІЧНИЙ січень в Україні виявився лише дещо теплішим за норму, на відміну від аномально теплого торішнього, однак по-справжньому зимовим. Середня місячна температура по всій території країни хоч і перевищувала норму, однак була від’ємна — від мінус 6,5 градуса у крайніх північних районах Чернігівської та Сумської областей до мінус 1 у крайніх південних районах Одещини та Херсонщини. Найсильніші морози (або найнижчі температури повітря) у січні досягали мінус 15-20, в окремих районах Черкаської, Київської, Кіровоградської, Чернігівської, Сумської областей температура повітря знижувалася до мінус 21-26 градусів. Такі морози у січні не є унікальними і відзначаються щороку.

Синоптичні процеси у першому місяці року були типові. Велика кількість циклонів та атмосферних фронтів із траєкторією переміщення із південного заходу на схід обумовили велику кількість опадів у південних областях, часом складні погодні умови — сильні снігопади та вітер, хуртовини, велику кількість ожеледі. Сніговий покрив у багатьох районах центральних областей у січні досягав рекордної висоти. Так, у Полтавській, Кіровоградській, Черкаській, Харківській областях — до 40-65 см.

Для перезимівлі озимини погодні умови були цілком безпечні, сніг надійно захищав посіви, неглибоке промерзання ґрунту та талий ґрунт сприяли накопиченню вологи під час відлиг.

Однак зима, хоч м’яка та сніжна, все ж утомила. Адже зимовий режим погоди встановся у більшості областей ще у другій половині листопада. На черзі останній місяць зими, який часом, виправдовуючи свою назву, буває надто холодним, надто у першій половині місяця. Холодні температурні рекорди лютого — це 35-39 градусів морозу — спостерігалися ще минулого століття, далекого 1929 року практично по всій території України. На Луганщині морози досягали мінус 40. Холодний був лютий 1963 і 1985 років. У першому 10-літті нинішнього століття найхолодніший був лютий 2006-го, коли морози на Луганщині та Харківщині досягали мінус 34-36, а на решті території країни — 24-30 градусів. Дуже холодно було й у лютому 2012-го — морози сягали мінус 25-34 градусів. Однак у сучасному кліматі все частіше погоду у лютому в Україні визначають теплі та вологі повітряні маси атлантичного походження, які зумовлюють значно вищий за норму температурний режим.

За таких процесів, наприклад 2016-го, температура повітря підвищувалася до плюс 12-18, в Одеській, Херсонській областях та в Криму — до плюс 21-25 градусів. Найвищі температури повітря, зафіксовані метеорологічними станціями за останні 50 років, відзначалися у лютому 1990, 2002 та 2016 років. Тоді навіть у північних районах країни середня місячна температура повітря лютого перевищувала норму на 5-8 градусів.

За аналізом багаторічних метеорологічних спостережень, за помірно теплим січнем малоймовірний дуже холодний лютий. Однак, як зазначалося вище, у кліматичному плані лютий досить примхливий і саме у цьому місяці відзначалися найбільші «температурні гойдалки» (відхилення температури повітря від кліматичної норми). Так, у 1985, 1996 і 2003 роках останній зимовий місяць був холодніший, ніж січень. 1989,1990, 2001, 2002, 2016 рр. — тепліший, ніж березень.

Лютий — передвесняний місяць, коли відбуваються швидкі переміщення холодних та теплих повітряних мас, унаслідок чого зростає швидкість вітру та спостерігаються різкі коливання температури повітря. За кліматичними даними, у лютому ще буває від двох до восьми днів із хуртовинами, спостерігається багато ожеледі — найбільше на Сході України та в Приазов’ї.

За багаторічними даними спостережень метеорологічних станцій України, середня місячна температура повітря у лютому (норма) на 1-1,5 градуса вища, ніж у січні, і становить 1-3, у Чернігівській, Сумській, Харківській, Полтавській, Донецькій, Луганській областях — мінус 4-5 градусів морозу, на південному узбережжі Криму — плюс 3-4 градуси. У найхолоднішому за останні роки лютому (2012 р.) вона становила мінус 5-11, у найтеплішому (2016-го) — плюс 2-5 градусів.

За кліматичними даними, у середині місяця у Криму, південних областях та в низинних районах Закарпаття відбувається стійкий перехід середньодобової температури повітря через 0 градусів, що означає початок весняних процесів.

Нинішнього року середня температура повітря в лютому очікується близькою до кліматичної норми. У Херсонській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській областях — 1-2 градуси морозу, у Криму та на Закарпатті — близько 0О. У західних та центральних областях — у межах 2-3 градусів морозу, у північних та східних — 3-4 градуси. Розпочнеться останній місяць зими тривалою та інтенсивною відлигою із температурами повітря вдень до плюс 2-5, на півдні — до плюс 6-10 градусів.

Місячна кількість опадів передбачається в межах кліматичної норми — 26-38 мм, або 80-120 відсотків.