П’ятниця, 1 лютого 2019 року № 9 (19656)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19656/print.php?n=41324

  • Добре діло

Диво-протези

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

МОЛОДІ винахідники-раціоналізатори Дніпропетровщини Артем Гуляєв та Дмитро Швидкий подали на конкурс із технічної творчості сконструйований ними біонічний протез кисті руки, який рухається… силою думки. Штучні пальці здатні брати, тримати, піднімати, переносити і пристосовувати для тих чи інших потреб будь-які предмети чи інструменти вагою до п’яти кілограмів. Людина, якій доведеться ними користуватися, зможе навіть грати на гітарі чи баяні, писати чи малювати. Дивуватися не доводиться: для світової практики біонічні протези уже не новина. Принцип роботи штучної руки в тому, що в неї вмонтовуються спеціальні міні-двигунці, котрі приєднуються до датчиків, попередньо вживлених у нерви та тканини культі. Тож, щоби зробити якийсь рух, треба його задумати і сигнал із мозку надійде в двигунці протеза і подасть команду до дії.

Але винахід українських винахідників має суттєву відмінність від світових аналогів. Наприклад, у Німеччині та Великій Британії такі протези коштують у середньому 100 тисяч доларів, а створені дніпровськими умільцями можна буде придбати лише за три.

Як розповідають Артем та Дмитро, ідея значно простішого, але не менш надійного диво-протеза виникла у них давно. Коли на Донбасі почалася неоголошена війна і з’явилися поранені бійці без однієї, а то й обох рук, вони вирішили пришвидшити роботу над своїм винаходом. Сьогодні винахідники працюють над подібними протезами і для нижніх кінцівок.