П’ятниця, 1 лютого 2019 року № 9 (19656)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19656/print.php?n=41322

Справи пенсійні

На запитання «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Останні два роки, до 01.10.2018-го, я був працюючим пенсіонером. Нині отримую лише пенсію. Розмір яких доходів і за який період мені мали б урахувати для розрахунку субсидій на жовтень, листопад, грудень та інші місяці нинішнього опалювального сезону?»

Василь ЯВОРЕЦЬ.

с. Бушинка

Тиврівського району

Вінницької області.

 

ЗГІДНО із постановою Кабінету міністрів від 21.10.1995 №848 (зі змінами та доповненнями), якщо на час звернення за призначенням житлової субсидії особа є непрацюючим пенсіонером, що декларує відсутність в останньому місяці періоду, за який ураховуються доходи, інших доходів, окрім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, з якого призначається житлова субсидія.

Отже, тільки за заявою з лютого 2019 року ви зможете отримати субсидію без урахування заробітної плати (бо тільки в грудні — останньому місяці періоду доходів для лютого — у вас не буде інших доходів, окрім пенсії). А в червні — останньому місяці періоду доходів для жовтня і у вересні — останньому місяці періоду доходів для листопада, грудня та січня вони у вас іще були, адже ви отримували заробітну плату, яку також візьмуть у розрахунок субсидії до січня.

 

«Я народилася 27 липня 1965-го, маю 35 років трудового стажу. Із 25 вересня 1990-го живу в зоні гарантованого добровільного відселення, є відповідне посвідчення. Чи маю я право на призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку? Якщо так, то в якому році?»

Олена МУХА.

с. Бараші

Ємільчинського району

Житомирської області.

 

ПРАВО на зменшення пенсійного віку мають особи, які проживають на територіях радіоактивного забруднення.

Так, для осіб, які проживали в зоні гарантованого добровільного відселення, статтею 55-ю Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 №796 (далі — Закон 796) передбачено зменшення пенсійного віку на три роки та додатково на один за два роки проживання в цій зоні, але не більш ніж на шість років. Право на зменшення пенсійного віку мають особи за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в цій зоні не менш як три роки.

Оскільки ви не маєте необхідних трьох років проживання або роботи в зоні гарантованого добровільного відселення станом на 1 січня 1993 року, підстав для зниження пенсійного віку згідно із Законом 796-м у вас немає.