П’ятниця, 1 лютого 2019 року № 9 (19656)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19656/print.php?n=41321

  • Ой роде наш красний

Великий подарунок долі

Галина ВЕРНИГОРА.

У селянській родині, що проживає у Рокитнівському районі на Рівненщині, народилася 19-та дитина.

БАГАТОДІТНІ батьки Світлана і Петро Ковалевичі мешкають у селі Глинне. Їхньому старшому синові 27 років, 18-го малюка жінка народила 2017-го, а новонародженому, якого назвали Назаром, пішов лише другий тиждень. Нині у родині Ковалевичів 11 доньок і 8 синів. У родині жартують, Назарчик — то подарунок батькові на день народження на Водохреще та мамі, котра 22 січня відсвяткувала своє 45-річчя.

Як розповідають у Рокитнівській центральній районній лікарні, на пологах дружини був присутній чоловік. Петро весь час стояв біля вікна, молився, а коли на світ з’явився синочок, то заплакав на радощах. Пологи пройшли добре, без ускладнень. Як і всіх попередніх своїх дітей, Світлана народила сама. Малюк з’явився на світ нівроку: завдовжки 62 сантиметри і вагою майже 4 кілограми. У нього гарний апетит на втіху батькам.

Так Світлана встановила рекорд: тепер вона найбагатодітніша мати Рівненської області. Тим часом саме село Глинне визнано найбагатодітнішим селом у всій Європі. Тут народжуваність утричі вища, ніж у середньому по Україні. У Глинному проживає рекордна кількість жінок, удостоєних звання «Мати-героїня». Завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Рокитнівської ЦРЛ Людмила Коцюрубська каже, що в їхньому поліському районі звикли до багатодітних родин, де є 15, 16 і 18 дітей. А от 19-та дитинка — то вперше. Загалом на Рівненщині проживає 24470 багатодітних матерів, які народили та виховують 66773 дітей.

Щаслива Світлана Ковалевич розповіла журналістам, що свою першу дитину вона народила у 18 років, відтоді у сім’ї майже щороку з’являлися діти. Загалом жінка вже 27 років перебуває у декреті. Щоправда, із роками виносити дитину стає все важче. Були й невдалі вагітності, коли завмирав плід або під час пологів відкривалася кровотеча. Материнство для неї — «це великий подарунок долі»: «Ми з чоловіком намагаємося виконувати заповідь Божу. І я, і Петро виросли у великих сім’ях. У моїй родині нас було восьмеро, а чоловіка — 15 дітей. У кожного з них тепер велика родина. Сьогодні у матері чоловіка вже 98 онуків». До речі, Світлана Ковалевич — не тільки щаслива багатодітна мати, а уже й бабуся.

Який побут родини? «У нас корова, свиня, кури. Живемо за рахунок нашого господарства. А влітку чоловік і старші діти займаються сезонними роботами — збирають ягоди на продаж... Готувати доводиться постійно і в дуже великих обсягах. На обід перше — це відро борщу або супу, який, як правило, йде за день. Якщо пельмені, то не менш як 200 штук за раз».

До відома, подружжя не виключає й можливості народження 20-ї дитини в сім’ї, але «загадувати наперед» не хочуть.

Можна тільки порадіти за сім’ю Ковалевичів, за інших таких українців-батьків, котрі не втомлюються народжувати дітей, яких так щедро дарує їм доля. Тим часом статистика народжуваності у державі вкрай невтішна. В Україні з року в рік скорочується чисельність населення, а кількість померлих перевищує число народжених громадян. За цим показником в рейтингу ООН країна посідає 172-ге місце у світі. Зокрема, 2018-го на 100 померлих припадало 59 народжених. Серед названих співвітчизниками основних причин, чому вони не наважуються на батьківство, — непевність їх самих у завтра, фінансова неможливість забезпечити дитині бажаний рівень добробуту. Коментарі, як мовиться, зайві.