П’ятниця, 1 лютого 2019 року № 9 (19656)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19656/print.php?n=41319

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Гірчак перцевий

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ЦЯ рослина має ще назву водяного перцю, зустрічається на берегах водойм, у вологих канавах, лузі чи на узліссі в лісостеповій зоні та в Поліссі. Містить вітаміни Е, К, аскорбінову кислоту, каротин, рутин, ефірну олію, органічні кислоти, в тому числі — оцтову, яблучну, мурашину, а також титан, магній, марганець, залізо та срібло.

Ангіна та зубний біль. Вичавити сік із листків та стебел, розвести перевареною водою у співвідношенні 1:10 і теплим розчином полоскати горло.

Післяпологові кровотечі та болючі менструації. Залити в термосі столову ложку трави склянкою окропу, настояти не менш як годину, процідити і вживати по дві столові ложки тричі на день за 30 хвилин до їди.

Виразки на шкірі. Змастити місця виразок свіжим соком гірчака або накласти компрес.

Геморой. До столової ложки подрібненої трави гірчака додати по столовій ложці кори дуба черешчатого та льонку звичайного. Цю кількість збору залити склянкою теплого свинячого топленого сала, настояти 10-12 годин, перемішуючи регулярно вміст. У теплому стані процідити настій і використовувати для змащування гемороїдальних утворень, а також для внутрішніх компресів. Або 400 грамів трави проварити на слабкому вогні протягом 20 хвилин у двох літрах води. Настояти не менше години, процідити. Або пригорщу свіжої трави залити двома літрами окропу, проварити 12-15 хвилин на слабкому вогні, процідити і застосовувати для сидячих ванн.

Головний біль та нежить. Прикласти до потилиці компрес із подрібненої свіжої трави гірчака.

Екзема. 20 грамів квіток залити склянкою окропу, настояти, процідити і протирати вражені місця шкіри.

Кровоспинний засіб. Одну вагову частину подрібненої трави залити такою ж кількістю аптечного спирту чи міцного алкоголю. Настояти два тижні. Приймати по 30 крапель разом з водою тричі на день за півгодини до їди.

Нирки. 15 грамів подрібненої трави млоїти в склянці окропу доти, поки об’єм зменшиться наполовину. Процідити. Вживати по чайній ложці тричі на день за півгодини до їди.

Покращання кроворуху. Розтерте чи подрібнене свіже листя прикласти до спини як замінник гірчичників.

Сечокам’яна хвороба. Три столові ложки сухої трави залити в термосі склянкою окропу, настояти не менш як 40 хвилин, процідити і теплим випити за 30 хвилин до їди.

Шкіра. Для пом’якшення гнійничкових утворень на шкірі (фурункули тощо) обробляти такі ділянки відваром трави чи наносити компреси або ж прикладати свіжу подрібнену траву.

Застереження. Не вживати під час вагітності, при запаленні нирок і сечового міхура, нефритах.