П’ятниця, 1 лютого 2019 року № 9 (19656)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19656/print.php?n=41317

  • Хліб України

Озимі тримаються

Василь Піддубняк.

НАЯВНІСТЬ достатнього, місцями навіть надмірного снігового покриву не викликала загрози для озимих зернових культур, навіть при зниженні температури повітря до мінус 15-20ОС.

В кінці другої — на початку третьої декад січня на більшості територій переважала нестійка погода з різким коливанням температурного режиму і опадами. Лише протягом останніх днів минулого тижня майже на всій території України спостерігалося істотне зниження температури повітря, місцями до 20ОС морозу.

Середньодобова температура повітря протягом останнього тижня виявилася на 1-5ОС вища за норму і перебувала в межах від 5ОС морозу до 5ОС тепла. Мінімальна температура повітря в найхолодніші ночі при цьому знижувалася до 4-22ОС морозу.

«На більшості площ південних, західних, Житомирської, окремих районів Київської, Вінницької, Дніпропетровської областей висота снігового покриву становила від 15 до 25 см. На решті території країни досягала 10-30 см, місцями в Чернігівській, Сумській, Полтавській, Черкаській, Кіровоградській, Харківській областях — від 31 до 44 см», — ідеться в повідомленні.

За даними моніторингу, сніговий покрив спостерігається тривалий час на багатьох полях, створюючи передумови для формування достатнього ресурсу ґрунтової вологи навесні.