Архів
П’ятниця,
1 лютого 2019 року

№ 9 (19656)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий
  • За рубежем
Не Brexit, а «Санта-Барбара»

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент учергове проголосував за ряд змін до угоди про Brexit.

Докладніше...
На порозі холодної війни

США. У Державному департаменті заявили про початок гонки озброєнь із Росією.

Докладніше...
Слуг народу може поменшати

МОЛДОВА. Стартувала передвиборна кампанія до парламенту.

Докладніше...
Слідами теракту

ФРАНЦІЯ. Правоохоронці заарештували п’ятьох осіб за підозрою у причетності до теракту в Страсбурзі.

Докладніше...
Сумнівне президентство

У ВЕНЕСУЕЛІ не вщухають масові протести проти сфальсифікованих президентських виборів.

Докладніше...
Страйкують автовиробники

УГОРЩИНА. На заводі автовиробника «Audi» у місті Дьєр майже 10 тисяч працівників вдалися до страйку.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Ой роде наш красний

Великий подарунок долі

Галина ВЕРНИГОРА.

У селянській родині, що проживає у Рокитнівському районі на Рівненщині, народилася 19-та дитина.

БАГАТОДІТНІ батьки Світлана і Петро Ковалевичі мешкають у селі Глинне. Їхньому старшому синові 27 років, 18-го малюка жінка народила 2017-го, а новонародженому, якого назвали Назаром, пішов лише другий тиждень. Нині у родині Ковалевичів 11 доньок і 8 синів. У родині жартують, Назарчик — то подарунок батькові на день народження на Водохреще та мамі, котра 22 січня відсвяткувала своє 45-річчя.

Як розповідають у Рокитнівській центральній районній лікарні, на пологах дружини був присутній чоловік. Петро весь час стояв біля вікна, молився, а коли на світ з’явився синочок, то заплакав на радощах. Пологи пройшли добре, без ускладнень. Як і всіх попередніх своїх дітей, Світлана народила сама. Малюк з’явився на світ нівроку: завдовжки 62 сантиметри і вагою майже 4 кілограми. У нього гарний апетит на втіху батькам.

Так Світлана встановила рекорд: тепер вона найбагатодітніша мати Рівненської області. Тим часом саме село Глинне визнано найбагатодітнішим селом у всій Європі. Тут народжуваність утричі вища, ніж у середньому по Україні. У Глинному проживає рекордна кількість жінок, удостоєних звання «Мати-героїня». Завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Рокитнівської ЦРЛ Людмила Коцюрубська каже, що в їхньому поліському районі звикли до багатодітних родин, де є 15, 16 і 18 дітей. А от 19-та дитинка — то вперше. Загалом на Рівненщині проживає 24470 багатодітних матерів, які народили та виховують 66773 дітей.

Щаслива Світлана Ковалевич розповіла журналістам, що свою першу дитину вона народила у 18 років, відтоді у сім’ї майже щороку з’являлися діти. Загалом жінка вже 27 років перебуває у декреті. Щоправда, із роками виносити дитину стає все важче. Були й невдалі вагітності, коли завмирав плід або під час пологів відкривалася кровотеча. Материнство для неї — «це великий подарунок долі»: «Ми з чоловіком намагаємося виконувати заповідь Божу. І я, і Петро виросли у великих сім’ях. У моїй родині нас було восьмеро, а чоловіка — 15 дітей. У кожного з них тепер велика родина. Сьогодні у матері чоловіка вже 98 онуків». До речі, Світлана Ковалевич — не тільки щаслива багатодітна мати, а уже й бабуся.

Який побут родини? «У нас корова, свиня, кури. Живемо за рахунок нашого господарства. А влітку чоловік і старші діти займаються сезонними роботами — збирають ягоди на продаж... Готувати доводиться постійно і в дуже великих обсягах. На обід перше — це відро борщу або супу, який, як правило, йде за день. Якщо пельмені, то не менш як 200 штук за раз».

До відома, подружжя не виключає й можливості народження 20-ї дитини в сім’ї, але «загадувати наперед» не хочуть.

Можна тільки порадіти за сім’ю Ковалевичів, за інших таких українців-батьків, котрі не втомлюються народжувати дітей, яких так щедро дарує їм доля. Тим часом статистика народжуваності у державі вкрай невтішна. В Україні з року в рік скорочується чисельність населення, а кількість померлих перевищує число народжених громадян. За цим показником в рейтингу ООН країна посідає 172-ге місце у світі. Зокрема, 2018-го на 100 померлих припадало 59 народжених. Серед названих співвітчизниками основних причин, чому вони не наважуються на батьківство, — непевність їх самих у завтра, фінансова неможливість забезпечити дитині бажаний рівень добробуту. Коментарі, як мовиться, зайві.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно, але за контрактом
Читати
Вийшли зі ще однієї
Читати
Польоти стають популярнішими
Читати
Зведено «в мінус»
Читати
Не цікавлять
Читати
Картинка гарна
Читати
Польща втрачає актуальність
Читати
Увага: вірус
Читати
Затримано горе-«ескулапів»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове