Вівторок, 29 січня 2019 року № 8 (19655)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19655/print.php?n=41304

  • Корисно знати

Хрін не тільки до холодцю

Олена СВІТКО,

травознай.

У зимові холоди саме час згадати про таку багаторічну рослину, як хрін, точніше, його корінь. У сирому і сушеному вигляді хрін здавна використовували як спецію, що збуджує апетит і поліпшує травлення. Також доведено, що його фітонциди мають антивірусні властивості.

ПЕРЕД застосуванням корінь хрону миють, очищають і кладуть на 4-5 годин у холодну воду (для міцності). Після цього подрібнюють на дрібній тертці чи сокочавилці. До тертого хрону можна додати буряковий квас і подавати суміш як приправу до м’яса, холодцю, сала тощо.

Смакує хрін і в салатах, наприклад, з яблуком чи столовим буряком. Так, до 100 г тертого хрону додають 2-3 яблука (сорту антонівка), потертих на дрібній тертці. Солять за смаком, заправляють олією.

Або замість яблука беруть два варені буряки середнього розміру. Труть на тертці, за смаком додають сік лимона чи яблучний оцет, сіль. Заправляють олією чи сметаною.

Фітонциди, присутні у хроні, мають потужні цілющі властивості. Одна з таких — це здатність розчиняти тромби та виводити шлаки з організму, очищати все кров’яне русло тощо.

Показаний хрін і за діабету, оскільки очищає острівці Лангерганса від накопиченого слизу, таким чином поліпшуючи роботу підшлункової залози.

Хворим на діабет рекомендують уживати таку суміш: узяти по 100 г мелених хрону, чорної редьки й кореня лопуха. Змішати з горілкою (ліпше самогоном) у співвідношенні 1:1.

Кашку вживають по чайній ложці за 15 хвилин до їди або через 15 хвилин після. Із цієї самої суміші роблять компреси на ділянку підшлункової залози, попередньо змастивши шкіру олією, живильним кремом чи іншим жиром. Зверху кладуть шматок полотна, а вже потім тонким шаром суміш. Компрес тримають не більш як 15 хвилин, щоб не спричинити подразнення шкіри.

Також добре зарекомендував себе компрес із хрону та сирої картоплі від болю в хребті. Втім, якщо причина в зміщених хребцях, міжхребцевих грижах тощо, спочатку досвідчений фахівець має усунути проблему. І вже після цього можна робити компреси.

Натерті на тертці корінь хрону й сиру картоплю змішати 1:1. Спину умовно поділити на дві частини. Компреси прикладати по черзі. За першим разом — від середини спини вниз до сідниць, за другим — від середини спини вгору до волосся, за третім — униз, за четвертим — угору й так чергувати. Зробити по 10 процедур на кожну ділянку.

Місце, де прикладають компрес, змастити соняшниковою олією чи іншим жиром, накрити натуральною тканиною (скажімо простирадлом). Ширина смужки компресу — 10-15 сантиметрів. На тканину тонким шаром нанести суміш, закрити плівкою й накритися ковдрою. Тривалість перших трьох процедур — 15 хвилин, інших — 30 хвилин. Робити перед сном.

Протипоказаннями до цієї процедури є епілепсія, онкологічні захворювання, підвищена температура тіла, вагітність, хвороби в гострих стадіях тощо.

Ці компреси за своєю дією практично замінюють курс масажу. Поліпшують кровообіг, обмінні процеси, допомагають при радикуліті. Створюються умови для виведення солей, які значною мірою накопичуються в ділянці уздовж хребта.

Для ліпшого результату можна поєднати компреси з виведенням зайвих солей з організму. Для цього скористайтеся збором трав, які мають сечогінний ефект.

А в Чехії хрін застосовують навіть для розчинення каменів у жовчному міхурі. Для цього готують такий засіб: змішати літр кагору та 70 г натертого хрону. Можна вживати відразу, не чекаючи, доки настоїться, та не проціджуючи. По 20 мл настоянки 3-4 рази на день до їди, доки камені не розчиняться.

У разі холодних ніг і поганого кровообігу рекомендую приготувати таку суміш: з’єднати по 100 грамів меленого хрону, ядер волоських горіхів, гречаного меду. Тримати в скляній банці в холодильнику. Вживати по чайній ложці тричі на день за годину до їди, запиваючи зеленим чаєм.