П’ятниця, 25 січня 2019 року № 7 (19654)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19654/print.php?n=41283

  • Точка зору

Зупинити маховик корупції

Іван МАТІЙЧУК.

с. Хімчин

Косівського району

Івано-Франківської області.

В УКРАЇНІ олігархічно-політичними кланами створена неконтрольована система казнокрадства, шахрайства, тотальної корупції і хабарництва (банки з анонімністю вкладів і системою неповернення кредитів, сліпі трасти, компанії, холдинги, корпорації, закриті і відкриті товариства, конвертаційні центри, фінансові піраміди, пункти обміну валюти, гральні автомати під прикриттям національної лотереї, фірми-одноденки та відкриті на них рахунки в банках, підпільні підприємства, схеми вкладення коштів в офшорні зони, злочинні рейдерські організації для заволодіння чужим майном та ін.). Для прикриття своїх махінацій кожен олігарх має банк, а для введення в оману народу — партію, телеканал та інші засоби інформації. З метою імітації боротьби з корупцією і хабарництвом ухвалили закон про фінансування власних партій із бюджету України і за рахунок платників податків піаряться, витрачаючи кошти на політичну рекламу. Нормативними актами встановили захмарні посадові оклади окремим чиновникам, що в принципі не може зменшити їхніх споживацьких апетитів. Під тиском західних держав «підняли хвилю» створенням антикорупційних органів, щоби замилити очі кредиторам, і на цьому все завершилося. Після е-декларування журналісти бігають за депутатами та посадовцями, щоб ті пояснили, звідки взяли свої статки, а ті втікають на іномарках із затемненими вікнами, ховаючись у своїх хатинках за високими парканами.

Не раз українці ставали свідками гучних корупційних скандалів і не більше. Реальних розслідувань немає. Від обійманих посад хабарників не відсторонюють, а їхні статки залишаються «священною коровою». Уже всім зрозуміло, що для наших можновладців важливо не благо народу, а наповнення власних кишень.

Ефективність боротьби з хабарництвом настане тільки тоді, коли за будь-які корупційні дії винні обов’язково будуть покарані — тюрма, конфіскація майна, позбавлення посади, ліцензії, звання, заборона обіймати відповідну посаду чи проводити певну діяльність. Бо непокаране зло породжує наступне зло.