Чому гниють буряки НАВІТЬ якщо буряки, закладені на зберігання, були без жодних ознак хвороб, на них дуже швидко починають з’являтися сухі чорні плями, які проникають глибоко в коренеплід. Іноді зовні буряк цілий, а всередині порожнеча або гнила серцевина. Які причини такого явища? Хвороба так і називається — серцевинна (гниль сердечка), або бура суха, гниль коренеплоду. Головною причиною захворювання є нестача бору в ґрунті під час вегетації. Ще на грядці молоде листя погано наростає, а згодом темніє. Восени на опуклостях біля шийки з’являються малопомітні сіруваті плями. Це перші симптоми хвороби. Тоді вона поширюється глибше. Тканина, що відмирає, темніє, її заселяють грибки, що й пришвидшує псування коренеплодів. Сильніше уражуються буряки на лужних ґрунтах з високим умістом кальцію, а також у суху спекотну погоду, коли поживні речовини погано засвоюються рослиною. Всередині молодого коренеплоду утворюються сухі темні кільця камбію, далі плями розростаються всередину. Тобто серцевинна гниль — це фізіологічне явище через порушення агротехніки вирощування. Ростуть буряки на будь-яких ґрунтах. Проте ділянка має бути добре розпушена і удобрена. Культура також вимоглива до вологи, але не переносить перезволоження. Буряку зовсім не підходять важкі кислі ґрунти з високим рівнем підземних вод. |